Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Schwarzenberg vyrazil za vnoučky do Vídně. A promluvil o věku Bidena i Kalouskovi v hospodě

Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. listopadu 2020
05:05

Karel Schwarzenberg (82) se těší z toho, že na rozdíl od jarní koronakrize mohl na podzim vyrazit i za svou rodinou do Rakouska. Právě z Vídně pro Blesk Zprávy okomentoval exministr zahraničí, jak dopadly volby v USA, které vyhrál Joe Biden, jenž se ve věku 77 let stane nejstarším prezidentem Spojených států. Co říká kníže na Trumpovo „trucování“ a ohánění se právníky? A jak vnímá potíž Miroslava Kalouska s návštěvou hospody?

Ostře sledované prezidentské volby v USA mají svého vítěze. Než se k němu dostaneme, zeptám se Vás osobně, pane Schwarzenbergu - když jste mi na jaře během pandemie koronaviru popisoval svou situaci, byl jste v „přírodní“ izolaci na zámku na Dřevíči a stýskal jste si, že nemůžete za svou rodinou a vidět své vnuky. Jak se Vám daří nyní, v průběhu podzimní pandemie koronaviru?

Do Čech se vrátím teprve v úterý, poněvadž začátkem měsíce bylo nejdřív první svaté přijímání mých vnuků ve Vídni, potom tady byla velká rodinná oslava a pak se Praha uzavřela, neměl jsem v Praze co dělat.

I hospody jsou uzavřené, do parlamentu jako nejstarší nemám chodit, tak jsem neměl důvod se vracet dřív a zůstal jsem tady (v Rakousku), kde ty předpisy nebyly ještě tak striktní. Až se ale vrátím, dlouho zase z Čech do Vídně asi nepojedu. Byla by karanténa, nebo já nevím co, asi teď zase zůstanu delší dobu v Čechách. A vnoučata neuvidím.

Coby exministr zahraničí - jak vnímáte vítězství Joea Bidena a jakým prezidentem dle Vás bude?

Myslím, že klidnějším. Možná, že bude takový nový Harry Truman, člověk, od kterého se nic neočekávalo, ale byl velký prezident,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa