Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tragédie exprezidentovy dcery: Manžel (†48) miliardářky zemřel při potápění v Dubaji

Autor: ČTK - 
31. října 2020
07:41

V Dubaji zemřel při potápění manžel jedné z nejbohatších Afričanek a dcery někdejšího angolského prezidenta Isabel dos Santosové. Jde o osmačtyřicetiletého konžského podnikatele Sindiku Dokoloa. Podle rodiny zemřel ve čtvrtek a jeho přátelé oznámili, že to bylo při potápění.

Dokolo se narodil v Kinshase, ale vychován byl v Belgii a Francii. Byl vášnivý sběratel a nashromáždil podle severu BBC tisíce ukázek současného afrického umění.

Isabel dos Santosovou si vzal v roce 2002 a manželský pár byl později jistým novinářem označen za známé tváře z filmového festivalu v Cannes, ze soukromých pláží v Saint-Tropez a paláců v Londýně.

Ropa, diamanty i nemovitosti

Dos Santosová stála až do konce dlouhé otcovy vlády, tedy do roku 2017, v čele ropné společnosti Sonangol a postupně investovala do komunikací, diamantových dolů, banky i nemovitostí, a to jak v Angole, tak v Portugalsku.

Dokolo byl stejně jako jeho žena v Angole vyšetřován kvůli údajné zpronevěře miliardy dolarů (23 miliard korun) ze státních peněz. Manželé vinu popřeli a případ označili za politickou mstu.

Zmrazený majetek

Podle agentury AFP se kolem šťastného páru začaly stahovat mraky po nástupu Joaoa Lourençoa do funkce prezidenta po ukončení kariéry Josého Eduarda dos Santose.

Na začátku letošního roku Angola zmrazila majetek páru a tamní justice dvojici obvinila z nedovoleného obohacování a praní špinavých peněz. Do médií unikly tisíce tajných dokumentů, z nichž vyplývá, že manželé vysávali státní pokladnu v zemi, kde třetina z 30 milionů občanů žije pod hranicí chudoby. Oba obvinění popřeli, ale podle AFP je evropské banky už několik let považovaly za lidi, kteří představují riziko korupce.

„Nesouhlasím s tím, abychom se my, bohatí Afričané, museli omlouvat nebo ospravedlňovat. Dávám přednost tomu, aby se bohatství kontinentu dostalo do rukou zkorumpovaného černocha než neokoloniálního bělocha,“ dal se roku 2017 slyšet Dokolo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi