Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zátah ve slovenské justici: Mezi zadrženými je vlivná soudkyně i multimilionář

Autor: ČTK - 
28. října 2020
17:50

Policie ve středu na Slovensku zadržela několik osob z justičního prostředí včetně bývalé místopředsedkyně Nejvyššího soudu Jarmily Urbancové; mezi zatčenými je i právník a multimilionář Zoroslav Kollár, informoval slovenský server aktuality.sk.

Největším úlovkem v rámci akce Vichřice je podle serveru „právník známý z mafiánských seznamů“ Zoroslav Kollár, jehož majetek se odhaduje na desítky milionů korun.

Další zadržení jsou ze soudního prostředí, kromě Urbancové například Jozef Kolcun či Katarína Bartalská. Zadržení byli podle aktuality.sk postupně převáženi na služebnu elitní jednotky slovenské policie NAKA do Nitry.

Urbancová byla zadržena i obviněna už v březnu, kdy byla mezi 13 soudci zatčenými tehdy v případu uplácení, nakonec ale ani neskončila ve vazbě, což platí také o některých dalších zadržených současných či bývalých soudcích. Jen dva nyní zadržení soudci nebyli zadrženi už v březnu.

Dnešní akci potvrdilo policejní prezidium. „Národní kriminální agentura provádí akci s krycím názvem Vichřice. Zadrželi jsme vícero osob. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nemůžeme poskytnout bližší informace,“ uvedl mluvčí prezidia Michal Slivka.

Soudce Kolcun by měl být obviněn z přijetí úplatku ve výši 10 000 a 30 000 eur (274 000 a 821 500 korun), potvrdil advokát Sergej Romža. Advokát Rastislav Palovič řekl, že soudci Richardu Molnárovi bylo rozšířeno obvinění z korupčních trestných činů.

V rukou policie by měl být podle slovenského serveru také bývalý soudce David Lintner. I ten byl zadržen už v březnu, ale nebyl vazebně stíhán.

Za největší dnešní „úlovek“ považuje aktuality.sk Kollára. „K dnešnímu dni bylo mému klientovi doručeno usnesení o vznesení obvinění, vůči kterému podal stížnost. Vyjádřil se, vypovídal. V tuto chvíli nemohu uvést žádné bližší informace,“ řekla Kollárova advokátka Ingrid Zlochová.

Kollár se podle aktuality.sk poměrně často objevuje v mobilní aplikaci Threema Mariana Kočnera, a to v komunikaci s lidmi z justice. Kontroverzního podnikatele Kočnera i jeho známou Alenu Zsuzsovou v září soud nepravomocně zprostil obžaloby v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka.

Specializovaný trestní soud už v březnu poslal do vazby kromě jiných bývalou náměstkyni na ministerstvu spravedlnosti a soudkyni Moniku Jankovskou, která podle dříve uniklé komunikace z Kočnerova mobilního telefonu podnikateli pomáhala v obchodním soudním sporu proti televizi Markíza o proplacení jedné ze směnek. Kvůli padělání směnek byl Kočner spolu s exministrem hospodářství a bývalým šéfem Markízy Pavolem Ruskem nepravomocně odsouzen k dlouholetému vězení. Ve vazbě v březnu skončil i soudce bratislavského krajského soudu Richard Molnár.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi