Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

U sousedů přitvrdili: Slovensko zakázalo vycházení, Matovič chce přimět lidi k testování

Aktualizováno -
22. října 2020
21:16
Autor: ČTK - 
22. října 2020
20:15

Slovensko kvůli šíření koronaviru od soboty 24. října do neděle 1. listopadu výrazně omezí volný pohyb lidí, až na výjimky prakticky zavede zákaz vycházení. Oznámil to dnes premiér Igor Matovič, podle kterého bude zákaz následně prodloužen o dva týdny, ale se změněnými podmínkami. Ještě přísnější pravidla budou platit pro čtyři nejpostiženější regiony na severu a východě země, kde v pátek začne úvodní fáze plošného testování obyvatel Slovenska na koronavirus. Testování se pak v příštích dvou týdnech uskuteční po celé zemi.

Cílem zmíněných opatření je omezit pohyb lidí a odhalit ohniska nákazy. Podle Matoviče přírůstky potvrzených případů infikovaných rostou na Slovensku rychleji než v Česku, které rovněž zavedlo několik nových karanténních omezení.

„Očekáváme, že po dvou plošných testováních se nám podaří vývoj zvrátit,“ řekl Matovič v reakci na nyní stoupající počty nakažených na Slovensku. Stát také zvažuje, že by velkým zaměstnavatelům proplácel náklady na pravidelné testy pracovníků.

Na většině slovenského území budou moci příští týden i bez negativního výsledku testu na koronavirus obyvatelé jezdit například do zaměstnání, na samotné testování, do přírody v okresu svého bydliště, dále do obchodů s potravinami, lékáren či k lékaři nebo do banky. Volný pohyb nebude omezen mezi 01:00 až 05:00.

Do práce po negativním testu

V týdnu po prvním kole celostátního testování lidí na koronavirus budou moci některé ze zmíněných výjimek včetně cesty do zaměstnaní využívat pouze lidé, kteří se prokážou negativním výsledkem testu. Tato přísnější pravidla budou již v prvním týdnu zákazu vycházení platit ve zmíněných čtyřech okresech, které jsou nejvíce zasaženy koronavirovou krizí. Po druhém plošném otestování by již ve volném pohybu neměli být omezeni ti, kdo znovu budou mít negativní test. Vláda tak chce přimět lidi, aby využili připravovaného plošného testování nebo se sami nechali otestovat.

Od příštího pondělí na čtyři týdny přejdou na distanční výuku také žáci druhého stupně základních škol; již v současnosti se tímto způsobem učí středoškoláci či studenti vysokých škol. Mateřské školy a školy pro žáky prvního stupně zůstanou v provozu.

Ministr zdravotnictví Marek Krajčí řekl, že se v zemi zvyšuje počet hospitalizovaných s covidem-19 a že tyto počty budou dál stoupat. Již za necelé tři týdny by situace ve slovenských nemocnicích, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem personálu, mohla být podle něj dramatická.

Krajčí také uvedl, že nyní na Slovensku denně umírá 18 lidí s onemocněním covid-19. Slovensko dosud hlásilo celkově 115 obětí pandemie, mezi ně zařazuje ty pacienty, kteří podlehli plicní formě covidu-19.

Na Slovensku dříve v tomto měsíci skokově stoupl počet potvrzených případů nákazy. Nejprve denní přírůstek počtu infikovaných překročil hranici 1000 osob, v polovině října pak za jeden den přibylo již přes 2000 infikovaných.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa