Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Záplavy, krupobití, silné bouřky a domácnosti bez proudu: Perný týden straší Australany

Autor: Darina Jíchová - 
26. října 2020
16:48

Východní pobřeží Austrálie zasáhly přívalové deště, doprovázené bouřkami, krupobitím a silným větrem, nejvíce zasažené jsou státy Victoria, Nový Jižní Wales a Queensland, které hlásí výpadky proudu, vyvrácené stromy a záplavy. Podle meteorologů bude vichřice o síle 70 kilometrů v hodině na východu země řádit dalších nejméně 7 dní. Nepřízeň počasí souvisí podle odborníků s příchodem klimatické oscilace La Niña. Hasičům a záchranářům pomáhají stovky dobrovolníků, právě oni zachránili čtveřici, kterou stoupající voda uvěznila v jejich BMW, uvedl list Daily Mail.

Meteorologové uvedli, že za posledních 48 hodin udeřilo až na 2,24 milionu blesků, bouřka a krupobití největší zkázu napáchaly ve velkoměstech Sydney a Brisbane a jejich okolí. Na 30 tisíc domácností je bez proudu, výpadky elektřiny mají na svědomí vyvrácené stromy a polámané větve, které přetrhaly vedení. Podle svědků také značnou škodu způsobily kroupy o velikosti tenisových míčků.

Australané čelí přívalovým dešťům a krupobití, (26.10.2020). Australané čelí přívalovým dešťům a krupobití, (26.10.2020). | Facebook Nicka Hertzwiga

Klimatický jev La Niña, studená fáze jižní oscilace nad Tichým oceánem, s sebou přinese výkyvy teploty oceánu a také silnější hurikány, vysvětlili meteorologové, zároveň díky tomuto fenoménu bude nadcházející léto teplejší a mokřejší, než je obvyklé. Počátek období nepřízně počasí zakusili Australané už tento víkend. Když začala být přetížená linka záchranářů, začali lidé volat o pomoc dobrovolníkům NSW SES. Během 24 hodin dobrovolnická organizace Nového Jižního Walesu obdržela na 200 hovorů.

Posádka utopeného vozu: Hlavně že jsme v pořádku

V okresu Central Coast vyjížděli záchranáři k zaplavenému BMW, ke čtveřici uvězněné ve voze se mohli dostat jen na člunu. Oknem je pak vytahovali ven, naštěstí se je rychle podařilo dostat do bezpečí, než voda zcela zaplavila luxusní vůz v hodnotě téměř 2 miliony korun.

„Jsme v pořádku, ale voda přišla hrozně rychle a překvapila nás. Přehnala se přes most… no, hlavně že jsme všichni v pořádku,“ komentoval událost řidič „utopeného“ auta. V okrese přetrvává zvýšený stupeň ohrožení, hrozí bleskové záplavy, podle záchranářů by lidé neměli riskovat a zbytečně nikam nejezdit.

Austrálie čelí záplavám, (26.10.2020). Austrálie čelí záplavám, (26.10.2020). | Facebook/NSW SES

Velké nebezpečí rovněž představují přetrvávající bouřky. „Nejvíce blesků jsme zaznamenali v Novém Jižním Walesu, Queenslandu a Severním teritoriu. Bouřky budou přetrvávat po celý tento týden. Stejně tak se můžeme připravit na další srážky, v souvislosti s tím, že vydatně prší už od pátku, může dojít k záplavám. Déšť by měl vydržet do dalšího víkendu,“ uvedla Národní meteorologická služba.

Konec týdne přinese sluníčko

„Kvůli silnému větru hrozí nebezpečí i na pobřeží, dochází k vlnobití, vlny se zvedají až do výšky 5 metrů. Rovněž očekáváme, že situace potrvá celý týden,“ doplnila mluvčí stanice Rebecca Kamitakaharaová. „Dobrá zpráva je, že koncem týdne oblačnost protrhne slunce a oteplí se na teploty, na které jsme v tuto dobu zvyklí,“ předvídají meteorologové. V současnosti se teploty pohybují kolem 15 stupňů, to je průměrně o 8 stupňů méně, než je běžné.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi