Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Koalové se po ohnivém utrpení vrací „domů“. Záchranáři vypouští medvídky zpět do přírody

Autor: Darina Jíchová - 
25. dubna 2020
11:50

Rozsáhlé lesní požáry, které zasáhly Austrálii, především pak státy Nový Jižní Wales a Victorii, patří mezi největší katastrofy, s nimiž se kontinent potýkal. Oheň se rozhořel už v červnu 2019 a podle dosavadních informací stále ještě hoří, všechna ohniska jsou ale pod kontrolou hasičů. Živel si vyžádal 33 lidských životů a podle expertů až půl miliardy zvířecích obětí. Tisíce popálených koalů skončily na záchranných stanicích, vačnatci se teprve nyní pomalu vrací do volné přírody, uvedla stanice CNN.

Chovná a záchranná stanice s jedinou čistě koalí nemocnicí na světě ve městě Port Macquarie v Novém Jižním Walesu tento týden na svých sociálních sítích sdílela šťastnou novinku, že všichni zranění a popálení koalové jsou už vyléčení a připravení na návrat do přírody.

Uzdravila se už i koalí samička Anwen, která při požárech utržila popáleniny na 90 procentech těla. Nyní se ale společně s dalšími 25 koaly jako první vrátila zpět do svého domova v rezervaci u jezera Innes. Rezervace byla po požárech téměř úplně zdevastovaná, díky vydatným dešťům se však tamní vegetace zvládla vzpamatovat a zvířata se můžou vrátit do oblasti dřív, než odborníci očekávali.

Zpráva plná naděje

„I když všichni čelíme těžkým a nejistým časům, tohle je neuvěřitelný příběh plný naděje, který nám připomíná houževnatost naší fauny a flory a našeho lidu,“ uvedla ředitelka agentury Tourism Australia Phillipa Harrisonová. Návrat koalů do přírody je v době pandemie koronaviru jednou z nejpozitivnějších zpráv, která se objevila v australském tisku.

Video  „Koalové nejsou v tuto chvíli nejohroženější. Na podzim složíme smutný účet,“ říká o požárech člen Greenpeace.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi