Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koalové jsou na cestě k vyhynutí, potvrdila studie. Plameny zabily pět tisíc medvídků

Autor: Darina Jíchová - 
18. dubna 2020
18:10

Odborníci z Mezinárodního fondu ochrany zvířat (IFAW) zveřejnili svůj výzkum o stavu koalí populace v australském státu Nový Jižní Wales. Právě ten nejvíce postihly rozsáhlé lesní požáry, které v Austrálii udeřily ještě před příchodem koronaviru. Experti uvedli, že při nich zahynulo nejméně pět tisíc koalů, což představuje více než 12 procent populace. Odborníci se shodli, že koalové jsou v bezprostředním a vážném ohrožení vyhynutí, uvedla stanice CNN.

„Zatím je to pořád jen kalkulace, finální počet uhynulých koalů bude bohužel ještě vyšší,“ sdělila reportérům CNN Josey Sharradová z IFAW. „Koalové představují skupinu zvířat, která byla během požárů v největším ohrožení. Jsou pomalí a žijí v eukalyptových stromech, které hoří rychle a intenzivně,“ vysvětlila Sharradová.

Koalové nezvládli utéct před infernem

„Když se plameny přehnaly přes jejich domovy, koalové často neměli ani čas utéct, asi nejhorší pro ně bylo, když se oheň šířil přes koruny stromů, ve kterých žijí,“ doplnila Sharradová. Plameny zničily přes 186 260 kilometrů čtverečních, zcela zdevastovaly přirozené prostředí koalů.

Nově předložená studie řadí vačnatce do kategorie zvířat, kterým hrozí „bezprostřední vyhynutí“, a navrhla zařazení na seznam ohrožených zvířat. Proces zařazení trvá zhruba dva roky, během kterých mají zvířata prostor na to, aby se zotavila a "vzpamatovala". Celou dobu jsou zároveň pod dohledem expertů, kteří jejich situaci monitorují a přehodnocují postup jejich ochrany.

Koalí populace má ještě šanci na přežití

Zařazení na seznam ohrožených zvířat by rovněž znamenalo pokuty pro ty, kteří by svými činy nějak daný druh ohrožovali. Čím vyšší příčku by koalové na seznamu měli, tím vyšší by byly udělované pokuty. „Koalí populace má šanci se zcela vzpamatovat a přežít, ale jen pokud jim pomůžeme. Právě v tuto chvíli doslova bojují o přežití,“ prohlásila Sharradová.

Připomněla, že během posledních tří generací Austrálie přišla o dvě třetiny koalů, a to především kvůli suchu a požárům, nebo vinou člověka. V ohrožení byli už před poslední vlnou požárů.

„S přihlédnutím ke změnám klimatu můžeme říct, že druh koala medvídkovitý je na cestě k naprostému vyhynutí,“ varovala Sharradová. Svěřila se také s tím, že ona i celý IFAW vkládá naděje do ministra životního prostředí pro Nový Jižní Wales Matta Keana, který má pravomoc požádat o zařazení koalů na seznam ohrožených druhů a jejich umístění na vysokou příčku na žebříčku.

Video  Záchrana koaly: Babička hrdinsky vběhla pro zvíře do plamenů.  - Reuters
Video se připravuje ...

ruda43 ( 18. dubna 2020 19:50 )

To je hrozný,takový milí neškodný zvířátka a takhle trpět..

Zobrazit celou diskusi