Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

33 obětí, sežehnutí klokani a koalové: Šetření požárů začíná, v metropoli mimořádný stav

Aktualizováno -
31. ledna 2020
08:33
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
30. ledna 2020
20:23

Jihovýchod Austrálie už od loňského září sužují rozsáhlé požáry, které si vyžádaly 33 lidských obětí a zabily více než půl miliardy zvířat. Vláda státu Nový Jižní Wales, kde oheň nadělal největší škody, tento týden otevřela vyšetřování požárů a slíbila, že „nenechá kámen na kameni“. Šetření bude trvat minimálně půl roku a jeho předmětem bude nejen příčina požárů, ale také reakce a připravenost vlády na tuto katastrofu. Meteorologové varovali před další vlnou veder a bouřek, které zřejmě napomůžou k šíření požárů. Jásají naopak zoologové, jejichž obavy se nepotvrdily. Pro Austrálii unikátní růžový slimák přežil inferno, uvedla stanice CNN. V pátek ale australské úřady vyhlásily mimořádný stav pro hlavní město Canberru a okolí.

Premiérka státu Gladys Berejiklianová uvedla, že vyšetřovatelé se budou zaměřovat na to, jak klimatické změny, člověk a další faktory přispěli k rozpoutání požárů. Dodala, že osobně doufá, že se lidé „ze současné situace poučí a přijatá opatření budou aplikovat v budoucnosti“.

Video  Děsivé požáry v Austrálii  - Hasiči Nový Jižní Wales/Fire and Rescue NSW
Video se připravuje ...

Klimatické změny a jejich spojitost s požáry

„Náš stát je neuvěřitelně hrdý na práci všech záchranářů a hasičů včetně dobrovolníků. Nicméně takto rozsáhlé požáry jsou nevídané a musí být důkladně vyšetřené,“ prohlásila Berejiklianová.

Vyšetřování povede zástupce policejního šéfa policie Nový Jižní Wales Dave Owens a bývalá šéfka Vědeckého odboru Mary O'Kaneoná. Téma klimatických změn bylo zařazeno záměrně, v zemi rostou debaty o nečinnosti vlády premiéra Scotta Morrisona v otázce klimatických změn. Austrálie je jedním z největších producentů uhlíkových emisí, Morrison však trvá na tom, že vzhledem k produkci emisí je „Austrálie lepší než ostatní země“ a „dodržuje normy“.

Přestože klimatické změny nejsou přímou příčinou obrovských požárů, jimž Austrálie čelí, vědci varovali, že k nim přispívá teplejší a sušší počasí, které je právě následkem klimatických změn. Navíc se do Austrálie, konkrétně pak právě do jihovýchodních regionů, vrací vlna veder.

Teploty stoupají, Canberra může být nezvladatelná

Australské úřady vyhlásily mimořádný stav pro hlavní město Canberru a okolí. Důvodem je to, že vysoké teploty a silné větry by mohly způsobit, že se velký požár blízko hlavního města dostane mimo kontrolu hasičů. Je to první vyhlášení mimořádného stavu v oblasti od požáru v roce 2003, uvedla agentura Reuters.

Průměrná teplota se podle meteorologů má v těchto oblastech pohybovat kolem 39,3 stupně. Nejtepleji má být na Eyrově poloostrově, kde by se teplota měla vyšplhat na 46 stupňů.

„Ve čtvrtek začne vedro, v pátek bude hrozit největší nebezpečí. Podle předpovědí se dají očekávat bouře, údery blesků do vyprahlé krajiny mohou způsobit další požáry,“ uvedl Andrew Crisp z agentury pro zvládání krize státu Victoria. Meteorologové uklidňují tím, že po vedrech zase přijde ochlazení, studenou frontu i tentokrát budou doprovázet vydatné deště.

Požár na jihu území, který se nedaří získat pod kontrolu, již zasáhl plochu 185 kilometrů čtverečních, což je téměř osm procent rozlohy území, a může se stát nepředvídatelný a nezvladatelný.

V Canbeře se nachází federální parlament a sídlí zde také několik vládních a nezávislých institucí a národní muzea. Při požáru v roce 2003 zde zemřeli čtyři lidé a téměř 500 domů bylo zničeno.

Mimořádný stav bude trvat 72 hodin. Úřadům dává větší pravomoci při nařízení evakuace, uzavření silnic a převzetí kontroly nad soukromým majetkem. Vlna veder má také o víkendu zasáhnout státy Viktorie a Nový Jižní Wales, kde je nyní kolem 80 požárů. 

Slimáci přežili

Požáry se výrazně podepsaly na australské fauně, vědci se dokonce obávali, že některé unikátní živočišné druhy inferno nepřežily. Jedním z těchto druhů byl růžový slimák, který žije na úbočí neaktivní australské sopky Mount Kaputar.

Zraněný koala požárů v Austrálii (19. 1. 2020) Zraněný koala požárů v Austrálii (19. 1. 2020) | Reuters

Po vydatných deštích se správci tamního parku vydali k sopce a ke svému překvapení zjistili, že slimáci oheň přežili a kolem vulkánu se nachází „asi 60“ těchto neobvyklých jedinců. Svůj šťastný nález oznámili na sociálních sítích parku. „Nejsou sice tak roztomilí jako koalové, ale mají důležitou roli pro svůj ekosystém,“ uvedli odborníci.

Růžoví slimáci patří mezi vysoce ohrožený živočišný druh. „To je velmi dobrá zpráva, že se podařilo slimáky objevit, že přežili požáry. Dává nám to jistou naději, že oheň neměl tak vážný dopad, jak jsme se obávali,“ uvedl malakolog Frank Kohler. Připustil, že „park kolem sopky nepatří mezi nejvíce zasažené rezervace“ a že „situace jinde může být tak hrozivá, jak předvídají prognózy ekologů“.

Zobrazit celou diskusi