Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Teroristu (†18) z Paříže střelili devětkrát, odhalilo video. Policie udeřila na islamisty

Autor: ČTK, sova - 
19. října 2020
21:55

Francouzská policie po páteční vraždě učitele Samuela Patyho zahájila vyšetřování několika desítek islamistů, především kvůli jejich příspěvkům na internetu. Podle agentury AFP to v pondělí oznámil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Na dějepisáře ze školy na pařížském předměstí Conflans-Sainte-Honorine podle něj otec jedné žákyně a jeden muslimský aktivista vyhlásili zjevně fatvu. Podle AFP je nyní v souvislosti s vyšetřováním ve vazbě 15 lidí.

Policie podle Darmanina zahájila v pondělí více než osm desítek vyšetřování, která se týkají především „nenávisti na internetu“. Podezřelí pocházejí z islamistického prostředí a podle agentury DPA řada z nich schvalovala Patyho vraždu. Několik vyšetřovaných policisté i zadrželi, další se zadržet chystají.

Nové případy podle Darmanina „nesouvisejí nezbytně“ přímo s vyšetřováním vraždy učitele Patyho, jsou spíše součástí nové strategie boje proti radikálnímu islamismu, na které se v neděli večer dohodl prezident Emmanuel Macron a vláda premiéra Jeana Castexe.

Lidé se shromažďují před budovou školy Collège du Bois d'Aulne na pařížském předměstí, kde působil zavražděný učitel dějepisu (17. 10. 2020) Lidé se shromažďují před budovou školy Collège du Bois d'Aulne na pařížském předměstí, kde působil zavražděný učitel dějepisu (17. 10. 2020) | Reuters

Pachatele policisté zastřelili devíti ranami

Policejní zdroj podle agentury Reuters uvedl, že Francie se chystá vyhostit 213 cizinců, kteří jsou na vládním seznamu osob podezřelých z extremistických náboženských postojů. Na 150 z nich si už odpykává tresty.

V pátek odpoledne zavraždil 18letý Rus čečenského původu na pařížském předměstí středoškolského učitele dějepisu Samuela Patyho, který před časem s žáky hovořil o svobodě slova a ukazoval jim karikatury proroka Mohameda. Čin vyšetřuje prokuratura jako teroristický. Pachatele policisté zastřelili devíti ranami krátce po činu.

Francouzská média o víkendu informovala, že se Paty stal v uplynulých dnech terčem útoků na sociálních sítích. Otec jedné muslimské žačky umístil na internet video, v němž se rozhořčoval, že učitel ukazoval dceři karikatury Mohameda. Ve druhém videu, zveřejněném po osobní stížnosti řediteli, uvedl jméno učitele i školy. Ve třetí nahrávce vystupuje opět otec, tentokrát spolu s islámským aktivistou, který je znám francouzským tajným službám a který na videu hrozil odplatou, pokud nebude učitel odvolán.

Otce žačky i aktivistu, kterým je podle Darmanina Francouz marockého původu Abdelhakim Sefrioui, policisté už o víkendu zadrželi.

Ministr uvažuje o rozpuštění některých muslimských skupin

Ve vazbě bylo v pondělí odpoledne v souvislosti s vyšetřováním 15 osob, z nichž jedna už byla odsouzena kvůli teroristickým činům a „spontánně prohlásila, že byla v kontaktu s pachatelem nějakou dobu před událostmi“, uvedla v pondělí AFP s odkazem na nejmenovaný soudní zdroj.

Zjevně proti učiteli vyhlásili fatvu,“ uvedl Darmanin na adresu dvojice zadržených. Fatva je náboženský výnos, který mohou vydat muslimské autority a který zdůvodňuje či ospravedlňuje určité jednání.

Ministr vnitra také prohlásil, že uvažuje o rozpuštění některých muslimských uskupení. Jedním z nich je i Kolektiv proti islamofobii ve Francii (CCIF). Podle Darmanina existují indicie, podle kterých se jedná o „nepřátele republiky“.

Vražda středoškolského učitele Francií otřásla. V neděli se demonstrací na uctění Patyho památky zúčastnily desítky tisíc lidí po celé zemi.

Učitele uctil i Evropský parlament

Oficiální ceremonie, na níž Francie projeví úctu zavražděnému učiteli, se uskuteční ve středu pozdě odpoledne na nádvoří pařížské Sorbonny, oznámil v pondělí Elysejský palác. „Tato volba byla učiněna ve shodě s rodinou zesnulého,“ uvedl úřad prezidenta s tím, že Emmanuel Macron v pondělí ráno Patyho rodinu přijal. Elysejský palác dodal, že Sorbonna je „symbolický pomník ducha osvícenství a kulturního, literárního a vzdělávacího vyzařování Francie“.

Památku zavražděného učitele minutou ticha na úvod svého převážně virtuálního plenárního zasedání v Bruselu uctil Evropský parlament. Jeho předseda David Sassoli řekl, že proti terorismu se bojuje právě vzděláváním a vyučováním, ve které Paty věřil a které s odvahou a odhodláním vedou miliony učitelů.

Lubomír Babáček ( 19. října 2020 23:09 )

Obávám se, že současná Francie ani netouží nic kočírovat, ale mají, co chtějí. Jenom se to nesmí dovolit v ostatních zemích. O bezhlavých Francouzích budeme ještě slyšet mnohokrát, Macronovi se to asi líbí, jinak to nechápu.

Lubomír Babáček ( 19. října 2020 22:51 )

Vražda učitele otřásla Francií. Policie rozjíždí nový boj proti islamistům.
K tomu lze pouze dodat: "Tam je již pozdě".

Zobrazit celou diskusi