Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zoufalé pátrání po dívce (12), kterou pohřbila hora odpadků: Záchranáře trápí i déšť

Autor: Darina Jíchová - 
1. října 2020
20:15

V Indii mají problém se skládkami, za městy se tvoří obrovské hory páchnoucích odpadků, které představují obrovské nebezpečí. Na okraji města Ahmadábád se do výše 30 metrů tyčí „Hora Pirana“, denně sem popeláři vysypu 3 a půl tisíce tuny odpadu. Na místě právě probíhá záchranná operace, hasiči a dobrovolníci zoufale hledají dvanáctiletou dívku, na kterou se část odpadků zhroutila a pohřbila ji pod sebou, uvedl list Daily Mail.

Skládka za Ahmadábádem patří mezi největší smetiště v Indii, chudé rodiny se prodírají odpadky a hledají věci, které by se daly prodat. Často třídění smetí bývá jejich jediným zdrojem příjmů. To se stalo osudné i dívce, kterou odpadky pohřbily. Záchranáři po ní pátrají od soboty 26. září. Naděje, že je Neha Vasáváová ještě naživu, se den ode dne ztenčují.

Indické obří skládky. Indické obří skládky. | Reuters

Šance na přežití jsou prý mizivé

Záchranáři sdělili tisku, že se obávají, že „už ji živou nenajdou“, protože už ji hledají pátým dnem. „Šance, že je naživu, je dneska už minimální, ale budeme pokračovat, dokud ji nenajdeme,“ zavázal se místní hasič a šéf operace Naitík Bhatt. Na smetiště nechal dopravit 6 bagrů, které pomáhají s odklízením odpadu.

„Náš postup zpomaluje a komplikuje déšť. Pár hodin poté, co nás informovali o incidentu, začalo pršet. Nejen že došlo k dalšímu sesuvu, ale odpadky nasákly a ztěžkly,“ uvedl Bhatt. On a jeho tým ale slavili i úspěch, několik hodin poté, co se utrhala hora odpadků, našli šestiletého chlapce, který doprovázel Vasáváovou.

Chudoba svírá Indii

Chudoba je v Indii rozšířená, stovky trpících rodin žijí v chýších bez tekoucí vody a kanalizačního systému, živí se právě přebíráním odpadků. „Na jídlo si vyděláváme tím, co najdeme na skládce. Když máme štěstí, najmou si nás jako dělníky na stavbu, ale jinak jsme odkázání na to, co sem přivezou popeláři,“ řekl agentuře AFP Maheš (30), který žije nedaleko skládky.

Místní úřady slíbily, že smetiště do srpna 2022 zmizí, každý den odsud odvezou 300 tun odpadu, které používají na stavbu silnic, část je přeměněna na palivo. Situaci chudých rodin v Indii ještě zhoršil koronavirus a s ním spojené restrikce, podle organizace UNICEF desítky milionů dětí mladších 12 let musí pracovat, aby rodině pomohly přežít.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi