Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Mírotvůrce“ Trump byl nominován na Nobelovu cenu míru. Změnil prý ráz Blízkého východu

Autor: Darina Jíchová - 
9. září 2020
20:00

Americký prezident Donald Trump byl nominován na Nobelovu cenu míru, nominace přišla od norského poslance Christiana Tybringa-Gjeddea za průlomovou dohodu mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty (SAE), Nor považuje navázání plnohodnotných diplomatických vztahů mezi těmito státy za „klíčovou změnu pro Blízký východ“, uvedl list Daily Mail.

Izrael a SAE s pomocí Spojených států uzavřely dohodu v srpnu, slavnostně ji představetelé obou států podepíší v nejbližší době v Bílém domě. Tybring-Gjedde nominací ocenil Trumpovu „snahu pro řešení světových konfliktů“.

„Zasloužil se o mír“

„Myslím, že více než ostatní kandidáti se zasloužil o uzavírání míru mezi národy,“ sdělil Tybring-Gjedde pro stanici Fox News. „Role prezidenta Trumpa a jeho vlády byla pro uzavření dohody klíčová,“ navázal Nor. „Očekává se, že ostatní blízkovýchodní národy budou následovat ve stopách SAE, což region změní v oblast spolupráce a prosperity,“ dodal.

Tybring-Gjedde rovněž vyzvedl fakt, že Trump povolal domů americké jednotky z Blízkého východu. „Na rozdíl od svých předchůdců válku nezahájil, ale ukončil. To se naposledy povedlo laureátovi Nobelovy ceny Jimmymu Carterovi,“ objasnil své rozhodnutí.

Nobelku za mír získali 4 prezidenti USA

Nobelovu cenu míru dosud obdrželi čtyři američtí prezidenti: Barack Obama v roce 2009, Carter v roce 2002, Woodrow Wilson v roce 1920 a Theodore Roosevelt v roce 1906. Tybring-Gjedde už Trumpa na ocenění navrhl v roce 2018 po historickém summitu USA a Severní Korey. Tehdy ho porazil konžský gynekolog Denis Mukwege a jezídka Nadja Muradová.

Video  Donald Trump vyzval novináře, aby odložil roušku  - Reuters
Video se připravuje ...

sekebo ( 10. září 2020 01:54 )

Nesmíme zapomínat na organizaci Boko Haram, ti jsou podobní mírotvůrci, jako Kačer Donald Trumpeta. Jinak ten "inteligentní a mírutvorný" výraz emérikana ve tváři, ten je nenapodobitelný

frantacizek ( 10. září 2020 00:31 )

a čestné uznání putuje do Číny za přínos ve výzkumu netopýry přenosných virů a přínos celosvětové hygieně

frantacizek ( 9. září 2020 22:08 )

a dalším nominantem je Putin nejen za celoživotní toleranci homosexuálů, pak Kim a posledním Lukašenko. Bude to letos boj, těžko odhadovat.

strejda777 ( 9. září 2020 20:49 )

Já když ho vidím, tak se musím vždycky smát.....to je fakt síla!

SCHWARZENBERG ( 9. září 2020 20:44 )

„Mírutvůrce“ Trump ... proč to dementní autor článku dal do uvozovek ?

Zobrazit celou diskusi