Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Železná ruka v sametové rukavičce, popisují Macronovou studenti. Ve škole „sbalila“ i prezidenta

Autor: Darina Jíchová - 
1. září 2020
14:55

První dáma Francie a bývalá pedagožka Brigitte Macronová (67) je jednou z těch, pro koho se jejich povolání stalo životním posláním. Učení se věnovala až do roku 2015, kdy její manžel, prezident Emmanuel Macron (42), zahájil svou volební kampaň. Loni se dokonce vrátila zpátky za katedru. S láskou na ni vzpomínají i její bývalí studenti, její profese se jí skutečně stala osudnou, ve škole se seznámila i se svým současným manželem, který býval jejím studentem, uvedl magazín Gala.

Datum 1. září v mnohých zemích vyhlížejí jak žáci, tak učitelé. Dlouhá léta to bylo zlomové datum i pro Macronovou, znamenalo pro ni návrat do školy. Svého zaměstnání se vzdala, aby byla manželovi podporou v jeho snaze stát se prezidentem. Od jeho jmenování se Macronová dál zajímá o vzdělávání, účastní se mnoha debat a jednání na ministerstvu školství.

Macronová zpátky za katedrou

Zapojila se také do programu „škol druhé šance“, který odstartoval loni a který je zaměřen na vzdělávání dospělých, jež neměli možnost dokončit základní nebo středoškolské vzdělání. Projekt je rovněž otevřen pro migranty. Po dokončení programu by se u všech zúčastněných měly zvýšit šance na zaměstnání. Zatím ministerstvo školství ve spolupráci s Macronovou slaví úspěch a v lednu a září 2021 budou otevírat další dvě školy tohoto typu.

První dáma Francie Brigitte Macronová měla možnost se v rámci několika projektů vrátit ke svému původnímu učitelskému povolání. První dáma Francie Brigitte Macronová měla možnost se v rámci několika projektů vrátit ke svému původnímu učitelskému povolání. | Reuters

„Říkáme jí madam, panuje tu dobrá nálada. Spokojenost je vidět i na ní,“ tak první dámu popisují studenti škol pro dospělé L'Institut des Vocations, jak se projekt nazývá. Než se vrátila k učení, Macronová přiznala, že je nervózní, protože dospělé před tím neučila, navíc „školy druhé šance“ představují jiný typ výuky, než na jaký je zvyklá. Podle hodnocení studentů je ale oblíbená.

Život hospodyňky jí nevyhovoval

„Macronová nikdy nebyla normální, tradiční učitelka,“ uvedla Sylvie Bommelová, autorka jednoho z životopisů o první dámě. Macronová neboli Bibi, jak jí přezdívají její blízcí, hravě získala pedagogické vzdělání a titul, moc toho ale neodučila, v 21 letech se provdala za svého prvního muže, bankéře Andrého-Louise Auzièrea, a otěhotněla. Ve 30 letech si přiznala, že jí život hospodyňky a matky na plný úvazek nevyhovuje.

„Když se mi narodilo třetí dítě, zatoužila jsem po jiné práci. Kamarádi mi řekli, že gymnázium Collège Lucie-Berger ve Štrasburku hledá učitele. Poslala jsem jim životopis a po konkurzu jsem místo dostala,“ popsala Macronová v jednom interview. Začátky pro ni nebyly vůbec lehké. „Dorazila jsem do třídy a musela jsem učit syntax a gramatiku - podřízené věty spojkové, zájmena, příslovce. To byla pro mě španělská vesnice. Já jsem studovala literaturu. Po první hodině mi bylo zle,“ vypověděla Macronová.

Krušné začátky

„Dva týdny jsem nespala, ve dne v noci jsem pracovala a připravovala jsem se. Učení se rychle stalo mojí radostí a pýchou, bylo to ode mě možná trochu naivní, ale bylo to tak,“ doplnila. Rostla také její obliba mezi žáky a studenty, přispěl k tomu nejen její netradiční styl výuky, ale také podpatky a krátké sukně, kterým holduje dodnes.

„Mezi studenty měla celý fanklub, myslím, že spousta chlapců do ní byla zamilovaná. Brigitte byla vždycky velmi intenzivní, energická a ženská. Dávala na odiv svoji jemnou a senzitivní stránku, zároveň ale měla přirozenou autoritu a nepřipouštěla jakoukoliv neposlušnost,“ okomentovala jedna z matek studentů Macronové. V 90. letech přesídlila s rodinou do rodného města Amiens, kde začala učit na tamním lyceu.

Pokračovala ve svém zvyku nošení minisukní a vysokých podpatků, navíc měla větší možnost se realizovat v literatuře a divadle. Vedla i dramatický kroužek, s dalšími kolegy chodila se středoškoláky do hospod, kde se vedly filozofické debaty, Macronová sice byla dál vdaná za Auzièrea, byla však nespokojená. Právě v takovém rozpoložení se v roce 1993 seznámila s tehdy šestnáctiletým Macronem. „Chlapec, který ji svedl na scestí,“ napsal o francouzském prezidentovi britský list Daily Express.

Její povolání pro ni bylo posláním

Spekulace o jejich sblížení a možném vztahu na sebe nenechaly dlouho čekat, mladého Macrona poslali rodiče do školy v Paříži, kam ho „jeho Brigitte“ zanedlouho následovala. Našla si práci na Lyceum sv. Aloise z Gonzagy, její učební metody se ale nezměnily. „Její láska k literatuře nikdy neuvadla, byla do ní doslova zamilovaná. Naplňovala přesně tu vizi, kdy se její povolání změnilo v poslání,“ vzpomíná na Macronovou ředitel střední školy Laurent Poupart.

V roce 2006 se konečně rozvedla a rok později se provdala za Macrona. „Byla neuvěřitelně charismatická, její slovo mělo váhu a hloubku, svoje nadšení uměla přenést na studenty. Byla plná radosti, optimismu a vždycky se usmívala. Měla ale přirozenou autoritu a nebála se ji uplatnit. Nechala si říkat BAM, podle svých iniciál Brigitte Auzièreová Macronová,“ vypověděl Poupart.

„Zůstala věrná svému stylu – říkali jsme tomu liberální feminismus, chodila ve svých podpatcích a lišila se od ostatních,“ navázal jeden z jejích bývalých studentů z pařížské školy. „Uměla ve třídě navodit symbiózu, probíralo se hodně látky, ale všechno šlo dobře. Byla dost flexibilní, co se týče termínů, když viděla snahu a práci. Nejlepší definicí je asi to, že nám vládla železnou rukou v sametové rukavičce,“ shodli se její bývalí studenti v dokumentu Brigitte Macronová: Francouzský román, který v roce 2018 připravila stanice France 3.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi