Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mike Pence: Nenápadná pravá ruka Donalda Trumpa jde po jeho boku do voleb podruhé

Mike Pence je 48. viceprezidentem Spojených států a v roce 2020 společně s Donaldem Trumpem svou pozici obhajuje
Mike Pence je 48. viceprezidentem Spojených států a v roce 2020 společně s Donaldem Trumpem svou pozici obhajuje  (Autor: ČTK / AP / HEATHER ROUSSEAU)
Autor: ajo, mah - 
11. září 2020
15:26

Republikán Mike Pence se stal pravou rukou 45. prezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa. Do funkce 48. viceprezidenta (šestého z Indiany) byl jmenován 20. ledna 2017.

Jako svého spolukandidáta na viceprezidenta Mikea PencehoDonald Trump veřejnosti představil v polovině července 2016. Svůj výběr Trump odůvodnil Penceovým skalním konzervatismem. Později též vyzdvihl, že mu pomohl oslovit rozhodující část voličů, a to především na Severozápadu Ameriky.

Šéfem koronavirové skupiny v Bílém domě

Trumpův viceprezident je známý mimo jiné pro své postoje v zahraniční politice. Opakovaně například podpořil Trumpův názor, že Evropské země by měly po vzoru USA odstoupit od jaderné dohody s Íránem.

Mike Pence zároveň patří k zastáncům republikánského konzervativního hnutí Tea party. S tím korespondují i jeho politické názory. Dlouhodobě například odmítá potraty nebo stejnopohlavní manželství, nebo službu homosexuálů v armádě.

V únoru 2020 byl Mike Pence jmenován předsedou pracovní skupiny Koronavirus v Bílém domě, která byla zřízena v reakci na pandemii covid-19 ve Spojených státech. V této pozici společně se svým šéfem čelí dlouhodobě kritice veřejnosti. USA jsou totiž dlouhodobě v čele tabulek nakažených i zemřelých.

Mike Pence, celým jménem Michael Richard Pence, byl v letech 2001 až 2013 členem Sněmovny reprezentantů za stát Indiana a poté do roku 2017 jeho 50. guvernérem.

Proč je více viceprezidentů než prezidentů USA?

Mnoho lidí by mohlo zarazit, že Mike Pence je 48. viceprezidentem, zatímco Donald Trump je teprve 45. prezidentem. Z moderních dob jsme přitom zvyklí, že prezidenti své pravé ruky pro druhé funkční období nemění.

Počty prezidentů a viceprezidentů se v minulosti rozcházely a srovnávaly poměrně běžně, především vinou smrti muže v úřadu, svou roli hrálo i to, že do 60. let 20. století nemohl prezident jmenovat nového viceprezidenta.

Definitivně se počty rozešly po smrti Franklina D. Rosevelta v úřadu. Poté, co po něm jeho třetí viceprezident Harry S. Truman dokončil první období bez viceprezidenta jako 33. prezident USA, byl v roce 1953 znovuzvolen s 34. viceprezidentem.

Obdobná situace se opakovala po atentátu na Johna F. Kennedyho, kdy jeho viceprezident Lyndon B. Johnson nejdříve sloužil zbytek Kennedyho období bez viceprezidenta jako 36. prezident a ve druhém období byl společně s ním zvolen 38. viceprezident.

V roce 1967 pak Spojené státy schválily dodatek ústavy, který umožnil a dal prezidentovi povinnost v případě uvolnění úřadu jmenovat nového viceprezidenta. Posun o tři čísla tak zajistila rezignace 39. viceprezidenta Spiro Agnewa, který sloužil jako pravá ruka Richarda Nixona.

Živil se i jako moderátor

Mike Pence se narodil 7. června 1959 v Indianě. Má pět sourozenců a po rodičích irského původu je katolíkem.

Na Hanover College Indiana University Pence vystudoval práva. Kromě své profese se živil také jako rozhlasový moderátor. Od roku 2001 až do roku 2013 byl členem Sněmovny reprezentantů.

Před svým zvolením viceprezidentem zastával pozici guvernéra Indiany. Stát pod jeho vedením rekordně snížil daně. Kromě toho ovšem Pence zároveň podepsal zákon o svobodě vyznání, který podle kritiků umožňuje diskriminaci sexuálních menšin.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi