Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kamarád Trumpa se raduje. Prezident uchránil před vězením svého exporadce Stonea

11. července 2020
08:40

Americký prezident Donald Trump změnil trest, který soud vyměřil jeho dlouholetému příteli a někdejšímu poradci Rogeru Stoneovi v souvislosti s vyšetřováním vlivu Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016. Stone tak nebude muset do vězení, kde měl strávit 40 měsíců. Oznámil to Bílý dům.

Stone byl loni shledán vinným v sedmi bodech obžaloby včetně lhaní Kongresu, ovlivňování svědka a maření vyšetřování. Trest mu soud vyměřil letos v únoru, do vězení měl sedmašedesátiletý Stone nastoupit příští týden v úterý. Stoneovi obhájci požadovali podmínečný trest s poukazem na jeho věk, zdravotní stav a čistý trestní rejstřík. Prokuratura původně navrhovala trest v rozmezí sedmi až devíti let.

„Roger Stone již velmi trpěl,“ uvedl Bílý dům. „Bylo s ním zacházeno velmi nespravedlivě, stejně jako s mnoha dalšími v této kauze. Roger Stone je nyní volný muž!“ dodal.

Odsouzení Trump nesmazal

Trump k uchránění Stonea před vězením využil zmírnění trestu, které na rozdíl od udělení milosti nevymaže odsouzení za spáchání trestného činu, upozornila agentura Reuters.

Demokratický zákonodárce a předseda výboru pro tajné služby americké Sněmovny reprezentantů Adam Schiff prezidentův krok odsoudil. „Trump tak jasně ukazuje, že v Americe jsou dva justiční systémy: jeden pro jeho kriminální přátele a jeden pro všechny ostatní,“ prohlásil.

Odsuzující reakce zazněly i od dalších významných demokratických představitelů. Senátor Mark Warner, který v horní komoře Kongresu zasedá ve výboru pro zpravodajské služby, řekl: „Spojené státy byly založeny na vládě práva. Zdá se, že náš prezident má pro to jen pohrdání.“

Mluvčí Trumpova demokratického volebního oponenta Joea Bidena, Bill Russo, obvinil Trumpa ze zneužívání pravomocí „ničením norem a hodnot, čímž naše země dává signál zbytku světa.“

Stone agentuře AP řekl, že mu Trump zavolal v pátek večer, aby mu řekl, že má po starostech.

„Prezident mi řekl, že se rozhodl, jako akt shovívavosti, plně zrušit můj trest, a vyzval mě, abych energicky pokračoval ve svém odvolání a obhajobě,“ řekl Stone telefonicky z Fort Lauderdale na Floridě, kde oslavoval se svými přáteli. „Je tu tolik lidí, kteří otevírají lahve šampaňského,“ dodal. Před svým domem ve Fort Lauderdale se objevil v masce s nápisem Svobodný Roger Stone.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 11. července 2020 09:29 )

Pro vaši informaci. Justiční "mafii" vede Benešová, politickou Babiš. Tak jste to myslel?

Milan Šmid ( 11. července 2020 09:21 )

U NÁS JE KOLIK SYSTÉMU VY PROLHANÉ NICKY ??JUSTIČNI A POLICEJNÍ MAFIE ASI MÁ SVŮJ OCHRANNÝ SYSTÉM PRO VLIVNÉ A BOHATÉ ALESPOŇ PODLE TOHO CO VIDIM V TISKU !!! PAK JE SYSTÉM PRO NORMALNI A SYSTÉM PRO POLITIKY NE ??? ZA CO VY DOSTANETE VĚTŠINOU 8 LET TAK POLITICI A OŽRALI ASI PODMINKU

Zobrazit celou diskusi