Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump tlačí na otevření škol. Vrátí se do lavic i jeho vnoučata a syn Barron (14)?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. července 2020
15:00

Ve Spojených státech se tento týden rozhořela debata o znovuotevření základních a středních škol na konci letních prázdnin – vzhledem k současnému stavu pandemie covidu-19 v USA. Prezident Donald Trump  pohrozil pozastavením financování pro ty státy, které se rozhodnou svoje školy nechat zavřené, řada místních činitelů však zřejmě ve věci rozhodne až v následujících týdnech. „Otevřete školy a nechte těch nesmyslů,“ hřímal Trump, podle prezidenta na uzavření škol trvají demokraté. Problematika se úzce dotýká také prezidentových vnoučat a jeho nejmladšího syna Barrona (14).

Uživatele twitteru, kteří tento týden sledovali salvu prezidentových příspěvků ohledně otevírání škol, zajímalo, zde své potomky do školy pošle jeho dcera Ivanka Trumpová nebo snad první dáma Melania Trumpová.

Je otázkou, zda by Ivanka nebo Melania Trumpovy své ratolesti poslaly zpátky do školních lavic, když v USA neustále přibývá nových případů koronaviru a školy jsou jedním z častých ohnisek, kde se nákaza vyskytuje, uvedl deník Mercury News.

Ivance jde o matky samoživitelky

Ivanka, která působí také jako poradkyně Bílého domu, se účastnila jednání s ministryní školství Betsy DeVosovou. Ta, stejně jako prezident, prosazuje znovuotevření škol. „Matky samoživitelky nesou břemeno uzavření škol ve formě menšího platu. Musíme upřednostnit bezpečné otevření škol,“ komentovala Ivanka na twitteru.

Ekonomové do jisté míry s Ivančiným prohlášením souhlasí, její příspěvek se ale na sociální síti minul účinkem. Lidé první dceři psali do komentářů, co si myslí o přístupu jejího otce k pandemii. „Tobě i tvému tatínkovi záleží jen na vaší politické moci,“ shodli se Američané. „Copak ty nebo Melania byste pustily děti do škol uprostřed pandemie?“ ptali se další.

„Pokrytec,“ spílali jí na twitteru

„Pokud vám skutečně záleží na matkách samoživitelkách, poskytněte jim finanční podporu. Neposílejte je do práce a jejich děti do školy, kde můžou chytit smrtící virus. Chcete snad, aby z dětí byli sirotci? Aby matky přišly o děti?“ reagovali lidé na Ivančin tweet.

„Ivanka Trumpová je pokrytec, je rozdíl mezi elitistickou soukromou školou, která si opatření může dovolit, a státní veřejnou školou, která ne,“ reagovala sloupkařka z listu The Washington Post Jennifer Rubinová.

#Barron hitem internetu

„Barrona byste do veřejné školy poslali?“ to bylo téma, které se hojně na twitteru řešilo, hashtag #Barron se stal dokonce twitterovým trendem. Nad problematikou dost polemizoval i učenec Reza Aslan, který připomněl, že první syn navštěvuje soukromou školu v Marylandu, St. Andrew’s Episcopal School. Její vedení zatím o otevření neuvažuje.

„Měli bychom pozorně sledovat, zda se Barron Trump nebo další děti politiků vrátí do svých škol, nebo jestli je rodiče pošlou do těch, které otevřeny budou. Dopředu říkám: Nepošlou,“ uvedl jeden z uživatelů twitteru.

CDC: Naše stanovisko neměníme

Prezident Trump mimo jiné zkritizoval doporučení amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ohledně návratu žáků do školních lavic, uvedl, že jsou příliš přísná. Doporučení se ale měnit nebudou, což vyplývá ze slov šéfa CDC Roberta Redfielda ve vysílání televize ABC. Viceprezident Mike Pence přitom ještě ve středu tvrdil, že vládní agentura příští týden přijde s novým seznamem zásad.

„Naše doporučení jsou naše doporučení, poskytneme ale dodatečné referenční dokumenty ve snaze pomoci komunitám, které se snaží otevřít... Není to revize doporučení, chceme jenom vydat dodatečné informace, abychom pomohli školám použít rady, které jsme předložili,“ řekl Redfield a dodal: „Znovu ty školy otevřít a udělat to bezpečným způsobem, to je momentálně klíčovou iniciativou pro veřejné zdraví.“

Seznam opatření sestavený CDC v souvislosti s bojem proti šíření koronaviru není nový, podle televize CNN jeho současná podoba platí už od května. Zvýšené pozornosti se mu dostává v rámci aktuálních debat o znovuotevření základních a středních škol po letních prázdninách. CDC doporučuje mimo jiné posílení hygienických návyků včetně nošení pokrývek obličeje, změny v harmonogramu výuky a rozmístění lavic nebo uzavření společných prostor ve školách.

Prezidentovy prázdné výhrůžky

Obnovování prezenční výuky se bude odvíjet od rozhodnutí států či lokálních činitelů, snaží se do něj ale promlouvat i prezident Trump. Ve středu na twitteru pohrozil, že by mohl „přerušit financování“ pro školy, které se na podzim neotevřou. Podle listu The New York Times (NYT) mohlo jít o prázdnou výhrůžku, neboť „prezident nemá žádnou kontrolu nad asi 90 procenty rozpočtů školních okrsků“ a „má malou kontrolu nad federálními prostředky, které vyčlenil Kongres“.

Debaty o budoucnosti školství přicházejí v USA v čase sílící epidemie nemoci covidu-19. Mnohé státy kvůli znepokojivé situaci pozastavily uvolňování karanténních opatření nebo je dokonce obnovují. Přední epidemiolog z Národního ústavu zdraví (NIH) Anthony Fauci ve středečním rozhovoru řekl, že státy, které mají zásadní problémy, by měly vážně uvažovat o uzavírkách.

Trump nevyznává kompromisy

Trump podle NYT volí přístup „všechno, nebo nic“ a nevyjadřuje podporu kompromisním plánům, které se na mnoha místech projednávají. Agentura AP popisuje, že rostoucí skupina odborníků na veřejné zdraví navrhuje, aby úřady v souvislosti s otvíráním škol zvážily současné uzavírky jiných zařízení, jako jsou bary či posilovny.

„Musíme si ujasnit, co jakožto společnost považujeme za priority, a některé věci prostě možná budou muset počkat,“ řekla epidemioložka z Bostonské univerzity Helen Jenkinsová. „Myslím, že ti, kdo o tom rozhodují, před sebou mají těžkou volbu,“ dodala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa