Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dojemné koalí video: Parta medvídků se i s novým mládětem vrátila po požárech do přírody

Autor: Darina Jíchová - 
10. července 2020
22:20

Skupinka koalů se po týdnech na záchranné chovné stanici vrátila do přírody. Jejich domov zdevastovaly rozsáhlé požáry, které sužovaly Austrálii od června 2019. Dostat oheň pod kontrolu a uhasit všechny jeho ohniska se podařilo až letos v květnu. Živel si vyžádal 33 lidských životů a podle expertů až půl miliardy zvířecích obětí, v plamenech zemřelo mnoho koalů, další s těžkými popáleninami skončili v péči veterinářů. Vačnatci se zotavují a pečovatelé nemeškají s jejich návratem do volné přírody. Tento týden se domů vrátili Jed, Yellow, Scully, Billa a Gulu i jejich nový přírůstek do rodiny, informoval list Daily Mail.

Koalové původně žili v rezervaci Tidbinbilla, která se nachází nedaleko hlavního města Austrálie Canberry. Přírodní park ale stihlo hned několik katastrof, nejdřív ho zasáhly požáry, pak povodně. Na 22 procent rezervace bylo zničeno. Koalů se ujali veterináři z Univerzity v Canbeře, vačnatcům se evidentně v jejich péči dobře dařilo a přivítali nový přírůstek.

Koalí rodina podle videa s nadšením vylezla ze svých kotců, jeden z nich okamžitě vyšplhal na strom a hledal listy, na kterých by si pochutnal, další si hráli na zemi. Mláďátko, které se narodilo v březnu, zatím nemá jméno. Veterinářka Sarah Mayová vysvětlila, že mládě je zatím ve vaku u své matky Yellow, kde ještě nějakou dobu zůstane. „Hlavu z vaku začne vystrkovat až asi v půl roce, teprve potom zjistíme, jestli je to chlapeček nebo holčička,“ uvedla Mayová.

Mládě je stále ve vaku

Návrat koalů do přírody svědčí o tom, že se krajina vzpamatovává z devastujících požárů, hasiči ale upozornili, že lesní požáry jsou každoroční záležitostí. Lidé tak s obavou sledují, zda katastrofa udeří i letos. Ministr životního prostředí Mick Gentleman oznámil „radostný“ návrat koalů do rezervace Tidbinbilla.

„Jděte se na ně podívat, veterináři objevili mláďátko u Yellow ve vaku, za pár měsíců už začne vystrkovat hlavu, asi čeká na teplejší počasí,“ vyzval Gentleman.

Promluvil také o revitalizaci poničené rezervace, Gentleman prohlásil, že koalům „opatřili nový nábytek“ v podobě nových stromů a kmenů na lezení. Pro návštěvníky parku byly zřízeny nové lavičky, verandy a vyhlídky. Gentleman rovněž poděkoval univerzitním veterinářům, biologům a dalším pečovatelům, kteří se o koaly starali.

Video  Koalí sirotek s novou plyšovou mámou  - Instagram Paula Ramose
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 10. července 2020 23:01 )

zlaté, bohužel jim hrozí vyhynutí kvůli každoročním požárům a ztrátě potravy..

Zobrazit celou diskusi