Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čaputovou znetvořili! Na minci vypadá jako muž, pohoršují se Slováci

Autor: Sabina Dračková - 
19. června 2020
05:45

Posměch i pohoršení vyvolala nová pamětní mince se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Podle mnohých na ní vypadá staře, unaveně, a někteří vidí dokonce mužské rysy. Pravdou je, že jiné podobizny hlavy sousedního státu bývají lichotivější. Kritizovaný portrét ale dost možná sama Čaputová schválila. Podle českého výtvarníka Vojtěcha Dostála je vyrobit minci s tváří ženy celkem kumšt. Dokonce radí dámu vždy trochu přikrášlit.

Na setkáních státníků vyniká, fascinuje svými outfity a v poslední době jejich sladěním s rouškou. Na blonďatou prezidentku jsou Slováci hrdí z mnoha důvodů, a to zejména z těch politických. Její upravený a elegantní vzhled ale také často pochvalují.

Jenže tentokrát na Slovensku alespoň podle tamních ohlasů šlápli vedle. Záměr byl vytvořit k prvnímu výročí působení Čaputové v čele státu speciální minci. Vznikla pamětní medaile, kterou si v limitované edici mohou sběratelé pořídit za v přepočtu necelých 15 tisíc českých korun. „Díky osobnosti Zuzany Čaputové lze očekávat, že medaile bude velmi zajímavá pro veřejnost i pro sběratele,“ řekl při jejím uvedení na světlo světa ředitel Mincovny Kremnica Vlastimil Kalinec.

Ale reakce zdaleka nejsou tak obdivné jako ty mířící obvykle na reálný vzhled šestačtyřicetileté prezidentky. „Ta medaile je katastrofální. To si naše prezidentka nezaslouží. Tohle by se nelíbilo ani jedné ženě, kdyby ji takhle znetvořili,“ napsal jeden z uživatelů sociálních sítí. 

„Když si odmyslíme vlasy, vypadá jako Bernolák. Zřejmě použili jeho formu,“ reagoval muž jménem Jozef. Anton Bernolák byl slovenský římskokatolický kněz žijící na přelomu 18. a 19. století s výraznými typickými mužskými rysy. „Je mi úplně jasné, že podobizna na minci není fotka, ale toto okolo naší prezidentky ani nešlo. Příšerná práce,“ myslí si Maťo. Další Slováci dokonce volají po stažení mince z prodeje. Ražba se stala terčem posměchu a lidé ji na internetu zakomponovali do několika obrázkových vtipů.

Vyrobit reliéf na minci či medaili je však obtížná disciplína, kterou se i největší mistři učí roky a pilují ji celý život. „Ta žena, obzvlášť když je mladá a krásná, tak se většinou dělá hůř než nějaký chlap, který má výrazné rysy nebo má vystouplé lícní kosti. To se pak lépe chytá té podoby,“ říká pro Blesk Zprávy česká kapacita mezi výtvarníky Vojtěch Dostál z České mincovny, která více než čtvrt století razí peníze pro Českou republiku, ale i pamětní sběratelské kousky.

Video  Rok s Čaputovou: Prezidenta promluvila o koronakrizi, Kuciakovi i problémech Slovenska  - RTVS
Video se připravuje ...

Ženy se mají na mincích přikrášlovat, říká výtvarník

Dostál hodnotit práci jiného výtvarníka z profesních důvodů nechce. Přiznává však, že u jemné ženské tváře bývají problémy se správným zachycením podoby. Na minci jsou Čaputové jemné mimické vrásky například mezi obočím výraznější než ve skutečnosti. Příliš propracované jsou i nadretní rýhy, kterým se říká vrásky smíchu a mimických zlozvyků. 

Výtvarníci se často snaží - a nejspíš to byl případ i mince se slovenskou prezidentkou - vycházet z fotografií a udělat jejich co nejvěrnější kopii. To je ale podle Dostála chyba. „Ten výtvarník by neměl tu fotografii jen otrocky přepsat. Měl by to uchopit výtvarně a třeba tu ženskou udělat třeba ještě o fous hezčí, než je. Protože ten reliéf je nemilosrdný a každá vráska tam pak strašně výrazná,“ vysvětluje. Ženské tváři pak přílišná přesnost v kovu ublíží.

Čaputová podobu možná schválila

Před tím, než se samotná mince razí, dělá výtvarník nejprve model například z modelíny či plastelíny. Používá k tomu sádrový kotouč velký dvacet centimetrů. To proto, aby měl výtvarník možnost lépe propracovat detaily a nevytvářel podobiznu na dvou centimetrech samotné mince.

„Ten sádrový odlitek by měl podle mě projít schválením té dotyčné osoby. Protože ten převod do toho kovu a razících nástrojů je pracný, velice zdlouhavý a nákladný,“ vysvětluje Dostál, jak obvykle probíhá taková práce.

Podle Dostála je schvalování dotyčnou osobou standardní praxe. „Pokud ten portrétovaný ještě žije, tak nejprve výtvarník předkládá kreslené skici a měla by být schválená i ta sádra,“ dodává.

Video  Zuzana Čaputová s rodinou u voleb 2020: Doprovodily jí dcery Lea a Emma  - Reuters
Video se připravuje ...

Problém byl i s Kvitovou

Dostál má za sebou třeba minci s Emou Destinovou nebo Boženou Němcovou. Dostálův otec Jiří, který pracuje ve stejném oboru před dvěma lety, tvořil pamětní medaili s tenistkou Petrou Kvitovou. Konkrétně ji dodělával po jiném umělci. A právě podobizna slavné sportovkyně také příliš pochvaly nesklidila.

Pamětní mince s tenistkou Petrou Kvitovou. Pamětní mince s tenistkou Petrou Kvitovou. | Česká mincovna/Autoři: Ladislav Vraný a ak. soch. Jiří Dostál

„Táta to už po někom předělával a tam to byl problém. I kompozičně,“ vzpomíná Dostál a vysvětluje: „Petra Kvitová, ač je krásná a má také antické rysy, tak je vlastně taková nevýrazná. Nemá nějaké tmavé obočí nebo vlasy.“ Právě obličej této sportovní hvězdy je tak podle Dostála jedním z těch, které se dělají špatně. „Některej chlap se ale taky dělá blbě,“ dodává s úsměvem.

Kritiku si v Česku vyslechl taky autor sochy zpěvačky Věry Špinarové David Moješčík. Socha, která podle mnohých umělkyni není vůbec podobná a nelichotí jejímu skutečnému vzhledu, stojí od října 2018 v Husově sadu v centru Ostravy. Socha měla být poctou zpěvačce, která náhle zemřela v březnu 2017.

jelenovi ( 19. června 2020 20:59 )

Ja vim ze je to vlhkej sen prumernyho frustrovanyho slovaka, aby vam cesi konecne meli co zavidet, ale kdyby cesi nebyli spokojeny se svoji politickou reprezentaci, volili by jinak ze jo.
Ale chapu, bejt slovak je holt diagnoza sama o sobe takze slozitejsi uvahy uplne cekat nejde

Jan Toth ( 19. června 2020 18:50 )

...pepánci ...závidíte co?...Putin vam dnes stanovil diagnózu ná😜roda

jelenovi ( 19. června 2020 17:33 )

Caputova je v obliceji takova klasicka vykrmena marena a na tom kovu je to holt vic videt, ale zase ma bod za upravenost

GeorgenakIoneny ( 19. června 2020 16:03 )

Když už tak postavil, ty blbe! A co ji jako mám závidět, ty hňupe? Že má každýho fakana s jiným a každý chlap že od ní uteče?

SchIafenberg ( 19. června 2020 16:01 )

Opravuji: Pizda je moje máma

Zobrazit celou diskusi