Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Floyd (†46) svého vraha podle exkolegy dobře znal. Vadila mu prý policistova agresivita

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. června 2020
23:25

Bělošský policista Derek Chauvin (44), po jehož drsném zákroku během zatýkání zemřel Afroameričan George Floyd (†46), zřejmě dobře znal svou oběť. Pracovali spolu jako ochranka v klubu El Nuevo Rodeo, jejich bývalý kolega vypověděl, že si nerozuměli. Zvláště proto, že pro Floyda byl prý Chauvin „extrémně agresivní vůči hostům“. Floydovo zabití vyvolalo ve Spojených státech i celém světě vlnu masivních demonstrací proti rasismu a brutalitě policie. Tento týden se konal Floydův pohřeb, vzpomínkových akcí se účastnily tisíce lidí. V USA rovněž začal soud s Chauvinem, který čelí obvinění z vraždy, souzeni budou i jeho tři kolegové, kteří byli při Floydově zatčení. Všem hrozí až 40leté vězení, uvedl list Daily Mail.

Floyd 25. května zemřel poté, co mu Chauvin klečel při zatýkání téměř devět minut na krku i poté, co zatýkaný přestal jevit známky života. Podle videa pořízeného na mobilní telefon náhodným kolemjdoucím Floyd opakovaně říkal, že nemůže dýchat, a prosil strážníka, aby jej nezabíjel. Právě slova: „Nemůžu dýchat“ se stala symbolem protestů, které probíhají už třetí týden.

„Chauvin byl vznětlivý“ 

Že Chauvin a Floyd v minulosti pracovali ve stejném podniku, bylo jasné od začátku. Jejich někdejší kolega David Pinney tisku sdělil, že se zrovna nemuseli. Floydovi na Chauvinovi vadila jeho agresivita. „Dost se kvůli tomu přeli, Derek byl opravdu extrémně agresivní vůči některým našim hostům,“ prohlásil Pinney v rozhovoru pro stanici CBS.

Bývalá majitelka baru Maya Santamariaová dodala, že Chauvin u ní pracoval 17 let, podle ní se bývalý policista „bál Afroameričanů“. Platila mu za to, aby v době mimo službu seděl v policejním voze před podnikem a byl připravený zasáhnout v případě nutnosti.

Santamariaová  si nebyla jistá, zda se se Floyd a Chavin znali, ale Pinney zdůraznil, že se muži znali „velmi dobře“ a že Chauvin „musel vědět, koho zatýká“. O tom, že byl Chauvin agresivní, se zmínila i Santamariaová. „Byl velice vznětlivý, stačilo mu opravdu málo. Když v baru došlo k nějakému sporu, okamžitě sahal po spreji se slzným plynem a obušku, i když to podle mě nebylo nutné,“ tvrdí Santamariaová.

Soud s policistou

Před soud Chauvin poprvé předstoupil toto pondělí, byla mu stanovena kauce ve výši 29,4 milionu korun. Žalovaná strana se zatím nevyjádřila, zda propuštění na kauci využije. Další stání soudkyně určila na 29. června. Před svým zatčením, ke kterému došlo 29. května, Chauvin podle reportérů stanice Fox 9 News vyjednával s prokurátory a byl připravený doznat vinu, zřejmě za nižší trest, hovory ale selhaly.

Zprávu o vyjednávání potvrdila kancelář prokurátora pro okres Hennepin, není známé, proč bylo jednání mezi Chauvinem a prokuraturou zastaveno. Neví se ani, o co přesně se vyjednávalo.

Video  Expert o rasových nepokojích v USA: Trump by si mohl pohodlně nakráčet k znovuzvolení  - Blesk TV
Video se připravuje ...