Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Trump chce do ulic měst USA poslat armádu. Protesty sílí, lidé rabovali i na Páté avenue

Aktualizováno -
2. června 2020
08:42
Autor: ČTK - 
2. června 2020
05:59

Americký prezident Donald Trump nařídil mobilizaci všech dostupných civilních i vojenských sil s cílem zastavit již týden trvající nepokoje, které se rozpoutaly po násilné smrti černocha George Floyda (†46), která byla podle patologů zabitím. V době prezidentova živého televizního vystoupení zahnala policie s pomocí slzného plynu demonstraci před Bílým domem. V hlavním městě USA byli nasazeni příslušníci federálních policejních agentur, demonstruje se ve více než 75 městech, informovaly dnes světové agentury.

„Skončíme nepokoje a bezpráví, které se v naší zemi rozšířily,“ řekl Trump v pondělí večer (místního času) v Růžové zahradě Bílého domu. „Jsem váš prezident práva a pořádku,“ dodal.

Již týden pokračuje napříč Spojenými státy vlna protestů proti policejní brutalitě, kterou spustila Floydova smrt při policejním zásahu ve městě Minneapolis. Z některých míst byly v uplynulých nocích hlášeny střety policie s demonstranty, rabování a zapalování aut. K potestům se připojilo více než 75 měst, i když ve čtyř desítkách z nich platí zákaz nočního vycházení

Pokud si starostové měst a guvernéři států nedokážou s nepokoji poradit, bude nasazena armáda, pohrozil Trump. Nejvyšší představitel USA už dříve vyzýval představitele místní samosprávy k tvrdšímu postupu proti demonstracím a kritizoval je, že jejich dosavadní kroky jsou slabošské.

„Pokud se město nebo stát bude zdráhat učinit nezbytná opatření, nasadím armádu Spojených států a problém za vás rychle vyřeším,“ řekl Trump.

Těžkooděnci ve Washingtonu

Prezident nadto oznámil opatření na ochranu hlavního města Washingtonu, kde se protesty, zčásti násilné, v posledních dnech rovněž odehrávaly. Je to ostuda, řekl Trump a sdělil, že v metropoli budou nasazeny tisíce těžce ozbrojených vojáků a policistů. Kvůli nečekané intenzitě demonstrací v blízkosti Bílého domu se Trump v pátek podle agentury AP asi na hodinu musel ukrýt do nouzového bunkru v prezidentské rezidenci.

S cílem „zvýšit na nejvyšší míru přítomnost policejních sil“ v americké metropoli ministerstvo spravedlnosti nasadilo příslušníky několika federálních agentur, které pod něj spadají – mezi nimi Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), amerického protidrogového úřadu (DEA) či federálního Vězeňského úřadu (BP). „Dnes prezident nařídil ministru spravedlnosti (Williamu) Barrovi vést úsilí o prosazení práva s cílem obnovit pořádek v hlavním městě Washingtonu,“ sdělila k tomu mluvčí ministerstva Kerri Kupecová.

Protesty a nepokoje z minulých dnů připodobnil Trump k terorismu. Spojené státy podle něj potřebují bezpečnost a nikoliv anarchii, spravedlnost a nikoliv chaos. „To je naše mise a my zvítězíme,“ dodal.

Několik minut před Trumpovým projevem začali policisté a členové národní gardy agresivně zatlačovat stovky demonstrantů, kteří se shromáždili na náměstí Lafayette Square naproti Bílému domu, uvedla agentura AP. Poté, co byli účastníci protestu z náměstí vytlačeni, se po něm Trump prošel k nedalekému episkopálnímu kostelu sv. Jana. S biblí v rukou se před ním nechal fotografovat spolu s několika dalšími ministry.

Demokratický guvernér státu New York Andrew Cuomo tento krok odsoudil. Prezident podle něj „použil vojenskou sílu k potlačení pokojného protestu, jen aby se mohl před kostelem vyfotografovat“. „Pro prezidenta je to vše jenom televizní reality show,“ napsal Cuomo na twitteru. „Ostuda!“

Floyd zřejmě zemřel před naložením do sanitky

Smrt černocha George Floyda byla zabitím, muž netrpěl žádnými zásadními zdravotními neduhy. Podle agentury Reuters to vyplývá ze zprávy patologů, kteří prováděli Floydovu soukromou pitvu. Již dříve uvedl právní zástupce Floydovy rodiny, že lékaři konstatovali jako příčinu smrti udušení následkem tlaku na záda a krk. Nezávislé ohledání si objednali Floydovi pozůstalí, kteří byli nespokojení s výsledkem soudní pitvy.

Lékaři provádějící soukromou pitvu ve zprávě konstatovali, že Floyd netrpěl žádnými zásadními zdravotními potížemi, které by mohly vést k jeho smrti. Muž podle nich zemřel pravděpodobně ještě předtím, že byl naložen do přivolané sanitky.

„Nálezy ukazují na traumatickou asfyxii jako příčinu smrti a vraždu jako druh smrti,“ řekla Allecia Wolsonová z Michiganské univerzity, která byla jedním ze dvou patologů, kteří privátní pitvu prováděli.

Biden: Trump používá armádu proti Američanům

Na dramatický vývoj událostí reagoval i předpokládaný demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden. Trump „používá americkou armádu proti Američanům“, napsal Biden s tím, že v případě svého zvolení představí do sto dní plán na řešení „institucionálního rasismu“ v USA.

Demonstrace se v noci na úterý nekonaly pouze ve Washingtonu, ale také v New Yorku, Los Angeles, Atlantě, Filadelfii, Dallasu a dalších městech USA, a to i přes zákazy vycházení, které mnohé radnice vyhlásily ve snaze předejít násilnostem. Na známé newyorské obchodní třídě Pátá avenue se odehrál minimálně jeden případ rabování, kdy vzal dav útokem prodejnu bot a oblečení. V Buffalu najelo podle agentury AP auto do policistů a alespoň jednoho z nich srazilo.

Guvernér státu Illinois Jay Robert Pritzker řekl televizi CNN, že Trumpův plán vyslat armádu do jednotlivých států USA nemá oporu v zákonech. Podle michiganské guvernérky Gretchen Whitmerové by Trump by k něčemu takovému potřeboval souhlas guvernérů. Trump by podle CNN mohl využít zákon o vzpouře z roku 1807, který rozmístění armády na americké půdě sice umožňuje, přesné okolnosti nasazení jsou ale předmětem právních sporů.

Dojemná prosba Floydova bratra

Na místo v Minneapolisu, kde Floyd umíral, lidé přinášejí květiny a kondolenční vzkazy. Situace se tam poněkud zklidnila, což se mimo jiné přičítá i Floydovu bratru Terrenceovi. V pondělí s tlampačem v rukou oslovil přítomné a vyzval je ke klidu.

„Chápu, že jste všichni rozrušení. Nejsem tady, abych to zhoršoval a dělal zmatek mezi svými lidmi. Co to všichni děláte? Bratra to zpět nepřivede,“ řekl. Dodal, že jeho rodina jsou klidní bohabojní lidé a že George by si nepřál, aby se demonstranti dopouštěli násilí a aby ničili. „(Protestujte) v klidu, prosím,“ apeloval na demonstranty Terrence Floyd.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Michal nobl ( 2. června 2020 12:37 )

To zas maj co okoukavat nasi strážci zákona. Tady mlátej mladou zenu prez pusu az upadne.Co kdyby špatně spadla treba hlavou na kamen??? Chudák se pak omlouvá a lituje jak malý dite.

mikes15 ( 2. června 2020 11:12 )

To je pravda, ale litovat je nebudu

Tara-Tara ( 2. června 2020 10:52 )

jedno je jisté, že Emerika je už skoro v perdeli, ale jinak Doníkovi fandím,ať pošle armádu a černouškové, jinak známí *** se strachy stáhnout. Jen asi tento stav nejde udržovat do nekonečna

Walter ( 2. června 2020 09:46 )

Trump naprosto nezvládá situaci ve vlastní zemi, ale ostatním by chtěl radit.

nakobyl ( 2. června 2020 08:20 )

a jiskry vzejde plamen tvrdil kdysi Veliký Lenin

Zobrazit celou diskusi