Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pitva řekla, jak George Floyd (†46) zemřel. „Zabásneme tisícovky lidí,“ hrozí Trump demonstrantům

Autor: ČTK - 
1. června 2020
22:35

Soukromá pitva amerického černocha George Floyda, kterou si objednala rodina nespokojená se soudním ohledáním, za příčinu smrti označila udušení následkem tlaku na záda a krk. Dnes to podle agentury AP oznámil právní zástupce rodiny. Výsledek soukromé pitvy se výrazně liší od závěrů oficiálního ohledání, podle kterého ke smrti vedla kombinace policejního zákroku, zdravotních problémů a možných omamných látek v těle. Floydova smrt vyvolala v USA rozsáhlé protesty, prezident Donald Trump žádá tvrdé zákroky proti demonstrantům.

Floyd zemřel před týdnem během zatýkání, kdy mu několik minut klečel na krku nyní již bývalý policista Derek Chauvin. Ten byl obviněn z vraždy. V trestním oznámení na Chauvina je uvedeno, že Floyd trpěl několika zdravotními problémy, mimo jiné onemocněním koronárních tepen a hypertenzním onemocněním srdce, což ke smrti stejně jako policejní zákrok přispělo. Výsledky oficiální pitvy také konstatovaly, že nebyly zjištěny žádné známky traumatické asfyxie, kdy je dušení vyvoláno tlakem na hrudník a břicho, či škrcení.

Rodina s těmito závěry ale nesouhlasila a nechala tělo prohlédnout vlastním odborníkem. Tím byl lékař, který pitval také černocha Erica Garnera, který zemřel v roce 2014 rovněž při zatýkání bělošským policistou. Tento odborník zjistil, že tlak, kterému byl Floyd vystaven, znemožnil průtok krve do mozku a znemožnil mu volně dýchat.

Chauvin podle trestního oznámení klečel na Floydově krku osm minut a 46 vteřin, z čehož dvě minuty a 53 vteřin bylo v době, kdy muž již nereagoval. Předtím Floyd prosil, aby ho policie nezabíjela, a opakovaně si stěžoval, že nemůže dýchat.

Americký prezident Donald Trump dnes podle televize CBS News opakovaně vyzýval guvernéry, aby proti demonstracím a nepokojům zasáhli tvrději. Rovněž je kritizoval, že jejich dosavadní kroky vypadají slabošsky, a varoval je, že bez tvrdší reakce je protesty semelou. Jeden z účastníků konferenčního hovoru s guvernéry označil prezidentova slova jako vyšinutá, uvedla televize. Bílý dům podle agentury Reuters k Trumpovu jednání s guvernéry uvedl, že se je prezident snažil pobídnout k početnějšímu nasazení národní gardy.

Mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová na dnešní tiskové konferenci hájila Trumpův postup během nepokojů. Uvedla, že jen v neděli hovořila s prezidentem několikrát a vždy jí říkal o různých akcích, které podniká. „Prezident stojí v čele,“ řekla. „Včera se setkal s generály a neustále podniká akce, kterými se snaží řešit a vyřešit to, co vidíme v ulicích a kde guvernéři selhali,“ sdělila McEnanyová.

„Musíte to mít pod kontrolou. Když nebudete mít navrch, tak jen maříte svůj čas. Semelou vás. Budete vypadat jako banda hňupů. Musíte udávat tón,“ citovala stanice CBS News prezidentův proslov ke guvernérům. Televize poznamenala, že z hovoru získala zvukovou nahrávku.

Trump opakovaně hovořil o nezbytnosti dominance a nutnosti vymoci si pořádek důraznějším způsobem. Uvedl, že situace v hlavním městě USA je sice pod kontrolou, ale do ulic budou vysláni další policisté. Také ve Washingtonu podobně jako na dalších místech USA se o víkendu konaly vyhrocené demonstrace, a to i před Bílým domem.

„Washington je pod kontrolou, ale my naši kontrolu ještě více rozšíříme,“ řekl prezident. „Zabásneme tisícovky lidí,“ uvedl s tím, že si úřady na demonstranty „hodně ostře došlápnou“.

Trump guvernéry i starosty vyzýval k tvrdším krokům již o víkendu, kdy jim na twitteru pohrozil, že když situaci nezvládnou, vloží se do věci federální vláda, která se nebude bránit ani nasazení armády.

V USA pokračovaly demonstrace, hořelo i u Bílého domu. V USA pokračovaly demonstrace, hořelo i u Bílého domu. | Reuters

Guvernérům dnes prezident podle CBS News řekl, že za násilím stojí krajní levice. „Každý to ví,“ uvedl. „Jsou to ale také rabující lidé, kteří si myslí, že si naberou věci zadarmo, že vběhnou do obchodů a vyběhnou s televizí,“ řekl.

Trump dále řekl, že záběry rabování viděl. „Všechny tyhle chlápky máte nahrané. Proč je nestíháte? Čím tvrdší budete, čím ostřejší budete, o to méně budete biti,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině