Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Popel“ jako naděje: V australské zoo se narodilo první koalí mládě po požárech hrůzy

Autor: Darina Jíchová - 
28. května 2020
19:10

V australském zoologickém parku Australian Reptile Park se narodilo letošní první koalí mládě, které na počest všech koalů uhynulých při rozsáhlých lesních požárech dostalo jméno Ash, v českém překladu „Popel“. Ošetřovatelé jsou z nového přírůstku nadšení, koalí slečna zatím tráví čas pod bedlivým dozorem své maminky, veterináři ale věří, že by mohla být časem vypuštěna do volné přírody, uvedl list Daily Mail.

Požáry v Austrálii vypukly už v červnu 2019 a podle dosavadních informací stále ještě hoří, všechna ohniska jsou ale pod kontrolou hasičů. Živel si vyžádal 33 lidských životů a podle expertů až půl miliardy zvířecích obětí. Výrazně zdecimoval právě koalí populaci, která se ocitla v nebezpečí vyhynutí, jen ve státě Nový Jižní Wales oheň podle bilancí zahubil nejméně pět tisíc vačnatců.

Naděje pro koaly

„Naše malá Ash je symbolem naděje pro australskou přírodu. Je koalí velvyslankyní, byli to právě koalové, kdo během požárů trpěl nejvíce,“ okomentoval narození mláděte ošetřovatel Dam Rumsey. „Koalové jsou ikonickým symbolem Austrálie, a i když jich teď většina žije v parcích či na záchranných stanicích, rádi si myslíme, že jim pomáháme,“ doplnil Rumey.

Odborník vysvětlil, že Ash se narodila už v lednu, ale že mláďata zůstávají v matčině vaku až půl roku, ošetřovatelé se s ní mohli proto pochlubit teprve nyní. Australian Reptile Park není jediná zoo, kde se letos narodil koala, přírůstky přivítaly ještě další tři parky. Experti doufají, že se tento rok narodí více mláďat než loňských sedm.

Ošetřovatelé i koalové se těší na návštěvníky

Zoopark Australian Reptile Park se po koronavirové krizi znovu otevře pro návštěvníky 1. června, největším lákadlem bude zřejmě právě koalí slečna Ash. „Máme obrovskou radost, že můžeme otevřít. Jsme připraveni a víme, že našim svěřencům velmi chybí pozornost návštěvníků,“ uvedl Rumsey.

Video  „Koalové nejsou v tuto chvíli nejohroženější. Na podzim složíme smutný účet,“ říká o požárech člen Greenpeace  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi