Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Synové zavražděného novináře odpustili vrahům. Jeho snoubenka se bouří: To nejde

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. června 2020
21:45

Minulý týden syn brutálně zavražděného novináře ze Saúdské Arábie Džamála Chášukdžího uvedl na svém twitteru, že jménem celé rodiny odpouští otcovým vrahům. Podobná prohlášení o odpuštění a projevy dobré vůle jsou prý o ramadánu běžné. Ne všichni ale tento milosrdný akt přijali, slova Chášukdžího synů pobouřila jak novinářovu snoubenku Hatice Cengizovou, tak saúdského akademika žijícího ve Spojených státech Abdulláha Alaúdha, uvedl deník The Washington Post.

Novinář Chášukdží se kriticky vyjadřoval zvláště k vládě následníka saúdského trůnu, prince Mohammada bin Salmána, který je v tisku znám pod svými iniciály MBS. K Chášukdžího vraždě došlo 2. října 2018 na saúdském velvyslanectví v Istanbulu, kam si šel vyřídit dokumenty potřebné ke svatbě. Ze Saúdské Arábie dorazilo speciální 15členné komando, které zločin provedlo a následně se zbavilo těla. Novinářovy ostatky dosud nebyly nalezeny.

Mezi vrahy byli nejbližší spolupracovníci MBS, podle mezinárodních vyšetřovatelů včetně OSN je vyloučené, že by korunní princ o plánu nevěděl. Navíc je pravděpodobné, že k vraždě vydal rozkaz právě on. Po týdnech zapírání Saúdové přiznali, že Chášukdží byl zavražděn, dodnes tvrdí, že král Salmán, ani MBS o ničem nevěděli.

Odpuštění od synů

V souvislosti s vraždou bylo zatčeno 21 lidí, v prosinci 2019 bylo pět z nich odsouzeno k trestu smrti a další tři lidé dohromady k 24 rokům vězení.

„My, synové mučedníka Džamála Chášukdžího, oznamujeme, že otcovým vrahům odpouštíme,“ napsal na twitteru Chášukdžího syn Saláh. Dodal, že saúdskému právnímu systému plně důvěřuje, a kritizoval ty, kteří chtějí aféru zneužít. Podle serveru Arab News oznámení Chášukdžího synů znamená, že odsouzenci k trestu smrti nebudou popraveni. Rozsudek o vině se tím ale nemění.

Novinářova rodina pod tlakem

Podle Alaúdha je Chášukdžího vražda něco neodpustitelného, dodal ale, že chápe postoj novinářovy rodiny. Domnívá se, že jsou pod tlakem saúdské vlády. „Jsou terčem nátlaku a zastrašování,“ uvedl akademik.

Zavražděný novinář Džamal Chášukdží se svou snoubenkou Hatice Cengizovou. Zavražděný novinář Džamal Chášukdží se svou snoubenkou Hatice Cengizovou. | reprofoto/twitter, Blesk - Veronika Zabilanská

„Je to klasická taktika, za posledních několik let jsme viděli bezprecedentní počet případů, kdy saúdská vláda držela rodiny aktivistů a spisovatelů působících v zahraničí jako rukojmí,“ vysvětlil Alaúdh a jako příklad uvedl exministra Sáda al-Džabrího. Ten pobývá v exilu v Kanadě, jeho syn a dcera jsou podle všeho vězněni vládou.

„Pro příklady ale nemusím chodit daleko, dotklo se to i mé rody. 17 mých příbuzných nesmí vycestovat ze země, můj strýc byl 2 roky vězněn. Byl to nátlak, aby mě přinutili se vrátit domů,“ vysvětlil Alaúdh, který se obává, že Saláh Chášukdží podlehl zastrašování vlády.

Snoubenka: Nebudu mlčet, dokud nedosáhnu spravedlnosti pro Džamála

Vyjádření Chášukdžího syna nepřijala ani Cengizová. „Nikdo nemá právo odpustit jeho vrahům,“ nechala se slyšet turecká aktivistka. „Džamál Chášukdží se stal mezinárodním symbolem, větším než kdokoliv z nás, je obdivován a milován. Vylákali ho a zabili na vlastním konzulátu, vrahové přijeli ze Saudské Arábie s jasným záměrem ho přepadnout a zabít. Nebudu mlčet, dokud nedosáhnu spravedlnosti pro Džamála,“ rozohnila se na svém twitteru.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi