Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koronavirus nešetřil ani saúdskoarabskou královskou rodinu, nakaženo je 150 členů

Autor: ČTK - 
10. dubna 2020
08:45

Koronavirem je nakaženo až 150 členů saúdskoarabské královské rodiny. S odvoláním na zdroj blízký královskému paláci to napsal deník The New York Times (NYT). Ve skupině je i guvernér Rijádu a synovec krále Salmána princ Fajsal bin Bandar bin Abdalazíz Saúd, u nějž nákazu potvrdili dva lékaři.

Deník píše, že koronavirus do rozvětveného klanu zavlekli početní princové po návratu z cest do Evropy.

Čtyřiaosmdesátiletý král Salmán je podle zdroje NYT v izolaci u Džiddy a korunní princ Muhammad s několika ministry odjel do odlehlého místa na pobřeží Rudého moře.

Koronavirem je v Saúdské Arábii nakaženo přes 3200 lidí a více než 40 pacientů tam zemřelo. Království zavedlo ochranná opatření ještě před tím, než byl 2. března ohlášen první mrtvý. Uzavřelo poutníkům Mekku a Medínu a později vyhlásilo zákaz vycházení v Rijádu a dalších městech.

„Dostalo se to (koronavirus) do královské rodiny, takže se z toho stalo naléhavé téma,“ sdělil odborník na poměry v saúdskoarabském královském klanu Kristian Coates Ulrichsen z Riceovy univerzity v Houstonu.

Vláda připravuje občany na to, že to nejhorší ještě přijde - ministr zdravotnictví Taufík Rabíah řekl, že v příštích týdnech se počet případů bude zvyšovat. Minimálně jich podle něj bude 10.000, maximálně až 200.000.

Nejohroženější skupinou v království jsou podle NYT zahraniční dělníci, kteří žijí v hustě zalidněných místech a dojíždějí do práce v přeplněných dopravních prostředcích.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa