Britské ostrovy nyní zasáhla šokující novinka - jeden z nejvěrnějších služebníků paláce a samotné královny Alžběty II. (93) se nakazil koronavirem a je nyní v izolaci. Přitom se jednalo o člověka, který měl k panovnici velmi blízko a byl s ní v podstatě v denním kontaktu. 

Na starosti měl nejen ke královně uvádět hosty, ale navíc jí i přinášet pokrmy a nápoje, doručovat dopisy a venčit její dva pejsky Vulcana a Candy. Na důležitou pozici byl sluha povýšen asi před šesti měsíci, když se osvědčil coby dobrý pracovník. V Buckinghamském paláci tehdy pracoval již pár let.

Nikdo ale ještě nemohl tušit, že ale nakonec bude pro Alžbětu i jejího muže Philipa (98) v podstatě nebezpeečným. Všichni teď mají samozřejmě strach, že právě kvůli němu byla královská dvojice vystavena viru, jenž může být zejména pro starší lidi i smrtelný.

„Všichni mají strach, nejen o sebe, ale i o královnu a vévodu. Je děisvé jen pomyslet, jak blízko tomu byli. Všichni teď přemítáme - kdo je další a co bude dál?“ prozradil pro The Sun zdroj z paláce. Tam už se navíc jedno podezření objevilo, když jeden pracovník onemocněl ještě v době, kdy tam byla královna přítomná.

Ta je nyní i s manželem raději ve Windsoru, kde má kolem sebe jen nejužší okruh služebníků. Prý se cítí dobře, a tak je zatím jediným nakaženým koronavirem zřejmě jen její syn Charles. Výsledek jeho testů byl totiž pozitivní. Naopak jeho choť Camilla (72) měla výsledky negativní.

Vzkaz Williama a Kate

V takto těžké situaci jsou oporou britskému lidu především mladší členové královské rodiny, tedy princ William s chotí a dětmi. Vévoda z Cambridge a jeho žena nyní vydali i prohlášení, v němž se snaží pomoci těm lidem, které koronavirus zasáhl zatím hlavně z psychického hlediska.

„Poslední týdny byly zneklidňující a znepokojivé pro všechny. Musíme si udělat čas na podporu druhých a hledat způsoby, jak se starat o naše duševní zdraví,“ uvedl pár a přidal několik rad i poděkování různým organizacím a zdravotnímu sektoru. „Když budeme táhnout za jeden provaz a dělat pár jednoduchých kroků každý den, můžeme být všichni lépe připraveni na nastávající časy,“ dodali Kate s Williamem.

VIDEO: Nešťastná královna: Harry, opusť Meghan! A manžel Pilarové o bolestech před smrtí

Video
Video se připravuje ...

Nešťastná královna: Harry, opusť Meghan! A manžel Pilarové o bolestech před smrtí Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
80 fotografií