Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čeští nábytkáři spílají vládě. Mají zavřeno, hobby markety ale prodávají zboží z Číny

Autor: ČTK - 
9. dubna 2020
21:50

V otevírání obchodů dostali přednost prodejci importovaného nábytku před českými výrobci. Upozornila na to ve čtvrtek Asociace českých nábytkářů (AČN) v tiskové zprávě. V té zároveň žádá, aby prodejny nábytku, kuchyňská studia a podobné obchody byly zařazeny do první vlny provozoven, které se otevřou. Vláda ode dneška povolila provoz mimo jiné hobby marketům. Podle AČN se právě v těchto řetězcích nabízí nábytek z Polska nebo Číny.

„Dovolujeme si upozornit, že řetězce jako OBI, Baumax nebo SIKO, kromě jiného sortimentu, také prodávají nábytek na tisících metrů prodejní plochy. Tyto řetězce nabízí především importovaný nábytek. Jedná se o skandální přístup: Čeští výrobci až naposled!“ uvedl tajemník AČN Tomáš Lukeš.

V tiskové zprávě AČN naráží na možný model otevírání obchodů, který tento týden představily Hospodářská komora, Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) a Asociace hotelů a restaurací ČR. Do první vlny zahrnuly hobby markety, prodejny s materiálem pro modernizaci domácností, jako SIKO koupelny, či obchody s obuví. Ve druhé vlně plán počítá s otevřením elektro prodejen, knihkupectví, sportovních potřeb, obchodů s oděvy, prodejen nábytku s plochou do 200 metrů čtverečních. V závěrečné fázi by měla přijít řada na obchody s nábytkem a potřebami pro domácnost nad 200 metrů čtverečních a hračkářství.

O otevření rozhodne velikost

Prezident SOCR Tomáš Prouza na čtvrteční tiskové konferenci uvedl, že nyní budou pracovat na podrobnějším plánu a doporučeních. Vláda podle něj žádný návrh nepředložila, úkolu se tak chopily podnikatelské organizace. Při vypracování plánů se snažili, aby bylo možné zaručit nízkou koncentraci lidí v obchodech. „Žádáme všechny, kterým na tom záleží, aby s námi spolupracovali na návrzích,“ řekl na dotaz ČTK ke kritice AČN.

V příštím týdnu by se mohly otevřít další obchody. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Kritériem při výběru přitom nebude typ obchodu, ale jeho velikost. Na plánu budou pracovat přes svátky týmy ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva zdravotnictví, podílet se na nich budou také epidemiologové, řekl.

Video  Vláda o otevírání dalších obchodů i změnách u roušek v autech a veřejné dopravě.  - abl
Video se připravuje ...

Většina obchodů musí být kvůli vládním opatřením z důvodu zamezení šíření koronaviru od 14. března uzavřena. Výjimku mají například potraviny, lékárny, drogérie, optiky, trafiky, zverimexy, zahradnictví, květinářství, galanterie, ode dneška také prodejny jízdních kol, hobby markety a zámečnictví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa