Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tři týdny bez Kima: Fingoval vlastní smrt, aby odhalil zrádce ve straně, tvrdí expert

Autor: Darina Jíchová - 
6. května 2020
05:02

Australská stanice Sky News Australia přinesla tento týden zajímavý rozbor zmizení severokorejského diktátora Kim Čong-una. Podle jednoho z moderátorů se z Kimovy strany jednalo o „klasickou stalinistickou taktiku“, vůdce KLDR prý fingoval svou smrt, aby odhalil zrádce a nepřátele ve své Straně práce.

Kim chtěl podle všeho odhalit konkrétně zrádce ve svém nejbližším kruhu poradců. Podle australského moderátora Jamese Morrowa se stáhl do pozadí a nechal kolovat zvěsti o své smrti nebo nemohoucnosti, aby vypozoroval, kdo se pokusí ujmout moci v jeho nepřítomnosti. Morrow dodal, že diktátorovi šlo rovněž o reakci Severokorejců a zbytku světa, chtěl prý vidět, jak by v případě jeho skutečného úmrtí reagovali.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un prý hledá zrádce v nejužším kruhu poradců. Severokorejský diktátor Kim Čong-un prý hledá zrádce v nejužším kruhu poradců. | Reuters

„Uvidíme, co se v Severní Koreji bude dít dál. Pokud přijde čistka ve straně, moje teorie se potvrdí. Hypotéze nasvědčuje i to, že spekulace o zdravotním stavu po domnělé operaci srdce byly dost zveličené  asijské deníky psaly, že je v kómatu, ve vegetativním stavu, že nemůže chodit bez pomoci, nebo že zemřel,“ vysvětlil Morrow.

3 týdny bez Kima

Kim zmizel z veřejného života na 3 týdny, neukázal se ani na oslavách výročí narození svého dědečka a zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Až tento víkend po boku své mladší sestry Kim Jo-čong dorazil na slavnostní otevření továrny na hnojiva. Jeho "obživnutí" zdiskreditovalo slova řady severokorejských zběhů, byli to totiž právě oni, kdo přišel se zprávou o Kimově smrti.

Někdejší severokorejský diplomat Tche Jong-ho, který působil jako náměstek velvyslance v Londýně, vzal zodpovědnost na sebe. Tche v roce 2016 uprchl z KLDR do Jižní Koreji, v dubnových volbách se mu dokonce v Soulu podařilo získat křeslo v parlamentu. „Chápu, že jsem byl zvolen hlavně proto, abych mohl nabídnout co nejpřesnější analýzu severokorejských záležitostí,“ Tche se domnívá, že selhal v interpretaci Kimovy absence.

Zběhové: Litujeme svých prohlášení

„Za chybné spekulace cítím vinu a odpovědnost. Ať už byl důvod Kimova zmizení jakýkoliv, omlouvám se všem,“ uvedl Tche ve svém prohlášení. S omluvou přišel i další ze zběhů Či Seng-ho. „Kimovou smrtí jsem si byl jistý… Až dosud jsem si zřejmě neuvědomoval, jakou mám roli. Jsem veřejná osoba a měl bych se tak chovat. Příště se svými prohlášeními budu opatrnější,“ slíbil Či.

Či i Tche sklidili kritiku od vládnoucí jihokorejské Jednotné demokratické strany. „Z jejich strany šlo o unáhlené a nepromyšlené prohlášení,“ uvedl mluvčí demokratů. Oba zběhové jsou členy nové opoziční Spojené strany budoucnosti, konzervativní uskupení se zformovalo v únoru 2020, tedy jen dva měsíce před volbami.

frantacizek ( 6. května 2020 13:37 )

všecky si nás převezl Kimy. Všichni už tě viděli v pekle a Kimy zatím řešil personalistiku ve straně, hnojil a opaloval špeky. Vést KLDR k prosperitě, to není jako hrát si s buzolou

cid2000 ( 6. května 2020 12:51 )

Možná částečně ano(vzájemné provokace s USA.Bo­hužel­,Sev­.Kore­ju chrání před USA atomovka a rakety,které občas prosviští nespo­lehli­vě/spo­lehli­vě kolem Japonska), ale třeba císařské Japonsko ještě před 75 lety obtěžovalo vražděním Čínu,­Kore­ju,Fi­lipí­ny,In­doné­sii,H­awai-USA atd.Každý chvilku tahá pilku ve svém regionu.Sev.Korea zvolila na svou obranu vlastní atomovku a nespolehlivé dálkové rakety,které občas fungují a jindy ne a spadnou do moře.Ale i tohle málo jim stačí udržet Jižní Koreu a obrovský zbrojní kolos USA na uzdě.Jinak by Kim dopadnul jako plukovník Kadáfí a Sadám Husajn.Navíc asijský fanatismus a oddanost zemi je diametrálně zcela jiný než nadšení iráčanů a líbijců pro boj.Fanatismus do posledního muže,kulky a seběobětování např. japon­ců,vi­etnam­ců,bar­mánců,­jiho­korej­ců a severokorejců je dosti dobře znám a popsán!To je jiné kafe!Amíkům stačilo pouze malé peklo na ostrově Iwodžima a dodnes mají hrůzu z fanatismu!Natož ma.go.rů s atomovkou v kapse!

majojo ( 6. května 2020 11:15 )

No prostě 18. století.

majojo ( 6. května 2020 11:14 )

Úchyl.

horaIysa ( 6. května 2020 10:21 )

Na to, zda někoho obtěžují, nebo ne, se zeptej Japonců a Jihokorejců. Asi dostaneš trochu jinou odpověď. Kdo by chtěl, aby mu za zády někdo zkoušel jaderný prskavky od kterejch nevíš kam si to zamíří.

Zobrazit celou diskusi