Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

O Kima se bojí i jeho straníci. „Dlouho jsme ho neviděli,“ odtajnil americký ministr

Autor: Darina Jíchová - 
30. dubna 2020
19:56

Každým dnem přibývá více nových spekulací o tom, kde se nachází severokorejský vůdce Kim Čong-un (36), který se už přes 2 týdny neukázal na veřejnosti. Některé zdroje se dokonce domnívají, že je po smrti. O zmizelém diktátorovi promluvil nyní také americký ministr zahraničí Mike Pompeo, podle kterého Kima „neviděli už nějakou dobu“. Zároveň zdůraznil, že pečlivě sledují zprávy o jeho zdravotním stavu, informovala stanice BBC. Z asijských zdrojů zní, že o Kimovi neví nic ani nejvyšší kádry jeho strany.

Spojené státy v čele se šéfem diplomacie Pompeem monitorují situaci v Severní Koreji. I ministr byl ale nucen přiznat, že diktátora KLDR už nějakou dobu neviděli. Kim se naposledy objevil ve veřejném tisku 12. dubna, chyběl i na oslavách narozenin zakladatele KLDR, svého dědečka Kim Ir-sena.

Pompeo: Nevíme nic, ale sledujeme to

„Neviděli jsme ho, nemáme žádné informace, které bychom vám mohli sdělit, ale všechno sledujeme,“ řekl Pompeo v rozhovoru pro Fox News. „Existuje skutečné nebezpečí, že se Severní Korea potýká s hladomorem a nedostatkem potravin. To by se podepsalo na naší misi, kterou je plná denuklearizace KLDR,“ doplnil Pompeo. To je podle něj další velká obava, která v USA panuje. 

Jako první se spekulace o Kimově zdraví objevily na portálu Daily NK, který spravují severokorejští zběhové. Jejich zdroje uvádějí, že se diktátor od srpna 2019 potýkal se srdečními obtížemi, které se zhoršily při jeho opakovaných návštěvách posvátné hory Pektusan. Kvůli těmto problémům měl prodělat operaci srdce. Tuto zprávu minulý týden přinesla téměř všechna světová média.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un podnikl symbolickou cestu na posvátnou horu. Severokorejský vůdce Kim Čong-un podnikl symbolickou cestu na posvátnou horu. | Reuters

Následně se spustil řetězec spekulací, z různých zdrojů a hlavně asijských, se ozývalo, že Kim je po operaci ve vážném stavu. Některé mluvily o tom, že je ve vegetativním stavu, jiné psaly, že zemřel. Jižní Korea i Čína tyto zvěsti popírají, mluvčí prezidenta Mu Čen-ina prohlásil, že jejich vláda věří tomu, že „Kim je naživu“.

Elita: Vůdcovo zmizení je podivné

Tento týden se ale objevily i zprávy o tom, že ani nejvyšší představitelé Strany práce nemají ponětí, kde je jejich vůdce, a podle zdroje z Pchjongjangu se obávají o zdraví svého „božského vládce“. „Nejvyšší kádry strany a severokorejská elita považují Kimovo zmizení za podivné a obávají se, že má vážné zdravotní problémy,“ uvedl portál Daily NK s odkazem na svého pchjongjangského informátora.

Jejich obavy korelují s výpovědí analytičky CIA Jung Pak, která připomněla, že zdravotní stav členů rodiny Kimů je nejstřeženějším tajemství státu a mnohdy ani diktátorovi nejbližší spolupracovníci nevědí, jak na tom je. Doplnila však, že to není poprvé, kdy se Kim stáhl z veřejného života, například v roce 2014 se neukázal přes 40 dní, tehdy ho prý trápila dna.

Jen manželka a sestra vědí, jak na tom je

„Jak na tom skutečně je, v tuto chvíli ví jen jeho manželka Ri Sol-ču a jeho nejbližší asistentka, jeho mladší sestra Kim Jo-čong. Nikdo jiný včetně amerických tajných služeb nic neví,“ doplnila další bývalá analytička CIA Sue Mi Terryová, která spolupracovala s exprezidenty Georgem Bushem mladším a Barackem Obamou.

„Podívejte se na to takhle, když zemřel Kim Čong-il, 48 hodin to nikdo nevěděl, kromě rodiny, nevědělo to ani vedení jeho strany. A my jsme se to dozvěděli, až když se nám to Severokorejci rozhodli říct,“ vysvětlila Terryová.

Kromě smrti či vegetativním stavu se mluví o tom, že Kim je sice naživu, ale bez pomoci nemůže vstát, natož pak chodit. Existuje hypotéza, že se zranil během testovacího odpalu raket, americký senátor Lindsey Graham podpořil verzi, že je Kim mrtvý, nebo ve stavu neschopnosti vládnout. Jsou i zdroje, které uvádějí, že se diktátor zotavuje v luxusním letovisku ve Wonsanu, kde satelity zachytily jeho osobní vlak.

offline ( 30. dubna 2020 20:52 )

Každopádně musí mít radost, jaký je o něj zájem, když tam je i když tam není.

Larry61 ( 30. dubna 2020 20:51 )

Kdyby se ten bachratec ztratil ze světa, bylo by to jen dobře!

Zobrazit celou diskusi