Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Převlékání v kokpitu, zmařený atentát a strach: Mayová vzpomínala na své premiérování

Autor: Darina Jíchová - 
8. března 2020
12:04

Někdejší britská premiérka Theresa Mayová promluvila v rozhovoru pro stanici ITV, s reportéry sdílela několik nejtěžších momentů, které si v roli předsedkyně vlády prožila. Překvapivě nemluvila o brexitu, ale o útocích teroristů, ke kterým za jejího funkčního období došlo. Konkrétně vyzvedla dva momenty: Děs a hrůzu, když se dozvěděla o atentátu v Manchesteru v květnu 2017, a strach, když jí bylo sděleno, že ji džihádisté plánovali zavraždit. Přidala i vtipnou historku, kdy se musela za přítomnosti pilotů převlékat v kokpitu.

V interview pro pořad Tonight se Mayová vrátila do roku 2017. „Premiérkou jsem byla teprve rok, když mi tajná služba MI5 sdělila, že jsem měla být terčem atentátu přímo v sídle č. 10 v Downing Street,“ prohlásila Mayová. „Bylo to dost alarmující, agenti říkali, že útok chtěl provést sympatizant Islámského státu Ná'ímur Zakaríjah Rahmán. Plánoval bránu a vstup do Downing Street vyhodit do vzduchu a pak použít nůž nebo střelnou zbraň,“ dodala politička.

Mayovou chtěl zabít džihádista

„Asi si dokážete představit, jak jsem se cítila. Jako první jsem prožívala úlevu a vděk, že agenti Rahmánovy plány odhalili a zasáhli proti němu,“ zdůraznila Mayová.

„Být premiérem je důležitá práce, je to čest a privilegium,“ připustila však, že ji zpráva o zmařeném atentátu vystrašila. Zadostiučinění Mayové přineslo rozhodnutí soudu, který Rahmána poslal na 30 let za mříže. „Spravedlnosti bylo učiněno zadost,“ komentovala rozsudek.

O útoku se dozvěděla v posteli

Expremiérka zavzpomínala také na osudný 22. květen 2017, kdy došlo k bombovému útoku v Manchesteru. „Pamatuju si, že jsem se chystala do postele. Byla jsem v předvolebním shonu, jen letmo jsem zaslechla, jak v rádiu říkají něco o Manchesteru. Zprávy přerušil hovor od mojí soukromé asistentky, která mi všechno řekla,“ popsala Mayová.

„V tu chvíli se ještě nevědělo, kolik je obětí, kolik zraněných a co se přesně stalo. Vědělo se jen, že došlo k explozi, že jde s největší pravděpodobností o teroristický útok a že mezi oběťmi budou děti, které byly v hale na koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové,“ doplnila, že dál se s ní spojil šéf MI5 Andrew Parker, který jí předal nejnovější informace. Mayová následně kontaktovala záchranáře.

Připomněla, že za své vlády bohužel prožila i další útoky a tragédie, včetně atentátů na Westminsterském mostě nebo na mostě London Bridge či požáru v bytové věži Grenfell Tower. „Byla jsem v Manchesteru, mluvila jsem s pozůstalými i přeživšími, útoky všechny navždy poznamenaly. Znovu bych ráda vyzdvihla práci záchranářů na místě i v nemocnicích,“ uvedla Mayová.

Trable s převlékáním

Politička rovněž povyprávěla o tom, že „premiérování“ rozhodně není procházkou v růžovém sadu. „Jednou jsem se musela převlékat přímo v kokpitu ve společnosti dvou pilotů,“ prohlásila Mayová, příhodu vyprávěla poprvé před pár týdny na Ženském globálním fóru v Dubaji.

„Bylo to na palubě malého speciálu královského letectva, nebyl tam žádný prostor, kde bych se mohla v klidu připravit na státní večeři. Pro muže to možná není žádný problém, pro ženu docela ano. Naštěstí můj tým byl připraven na všechno. Vzali mě do kokpitu, abych se převlékla. Piloti koukali na mě a já na ně a v hlavě mi běželo: To jako fakt?“ sdělila moderátorům Mayová.

„Pak ale přiběhl jeden z mých asistentů, přinesl lepenku a nějakou deku nebo prostěradlo. Oddělil prostor mezi mnou a piloty, v kokpitu mi vytvořil provizorní kabinku. ,Tady se v klidu převlečte,' řekl mi, když zavíral dveře od kokpitu,“ zakončila Mayová.

Mayová je ve vatě

Expremiérce se po její rezignaci rozhodně nežije špatně, ve vládě zasedá jako řadová poslankyně a vydělává zejména na projevech. Za jednu řeč si účtuje i přes dva miliony korun. Příprava i přednes jí přitom mnohdy zaberou jen necelých 5 hodin. Od svého odstoupení v červenci 2019 si díky tomu přišla na necelých 12 milionů korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi