Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Muslimská politička čelí skandálu: Kvůli „papírům“ si zřejmě vzala vlastního bratra

Autor: Darina Jíchová - 
21. února 2020
20:35

Muslimka Ilhan Omarová (37) je známá převážně jako demokratická kongresmanka a jedna z nejhlasitějších kritiček prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Tento týden vyšel najevo ale šokující fakt, politička se somálskými kořeny se provdala za vlastního bratra, aby ho „udržela“ v USA, informoval list Daily Mail.

Omarová se podle člena somálské komunity ve městě Minneapolis Abdihakima Osmana (40), který jako první promluvil o jejím sňatku s bratrem, nechala slyšet, že „udělá cokoliv, aby bratrovi sehnala potřebné dokumenty a on mohl zůstat v USA“.

Kongresmanka si svého bratra Ahmeda Elmího (34) měla vzít v roce 2009 ve státu Minnesota. Sňatek jim podle Osmana prošel zvláště proto, že neexistují žádné doklady potvrzující jejich sourozenecký vztah.

Bratra chtěla za každou cenu udržet v USA

Demokratka do USA přišla s rodinou ještě jako dítě, s rodiči a sourozenci utekla z válkou zničeného Somálska, dorazili jen se zlomkem dokumentů. Osman pro Daily Mail rovněž vypověděl, že sama Omarová se svým přátelům svěřila, že její druhý manžel je ve skutečnosti její bratr. „Řekla nám, že pro bratra potřebuje dokumenty, aby mohl studovat. Mysleli jsme, že mu jen pomůže sehnat vízum,“ prohlásil Osman.

Omarová se za svého prvního muže Ahmeda Hirsího provdala v roce 2002 během islámského obřadu, jejich svatba ale nebyla nikdy oficiálně zaregistrována. Pár se rozešel v roce 2008. O rok později si při křesťanském obřadu vzala Elmího. Během manželství se svým bratrem otěhotněla se svým prvním mužem Hirsím.

„Když si brala Hirsího, byla to velká islámská svatba, brali se členové dvou prominentních rodin. Z Minneapolisu jsme tam byli snad všichni, 100 až 150 lidí. O svatbě s Elmím naopak nikdo nevěděl, většina se o sňatku dozvěděla, až když před pár lety tisk vyhrabal svatební certifikát,“ dodal Osman, který se reportérům svěřil s tím, že somálská menšina je pobouřená.

Zženštilý bratr v růžovém

Mluvčí kongresmanky vzkázal Daily Mailu, že Omarová nekomentuje a ani komentovat nehodlá svůj rodinný život. „Kongresmanka se zaměřuje na svou práci,“ uvedl tiskový mluvčí. Podle Osmana se Elmí poprvé v jejich komunitě objevil někdy kolem let 2008 a 2009. „Začali jsme si všímat, že ji a Hirsího často doprovází mladý, poněkud zženštilý muž,“ vyjevil Osman.

„Nosil růžové oblečení a rtěnku, v létě oblékal opravdu krátké šortky. Lidé si o něm začali šuškat. Ilhan mi řekla, že je to její bratr, který dosud žil v Londýně. Musel se vrátit domů, protože rodině se nelíbilo, s kým se stýkal. Návrat do Minneapolisu pro něj byl něco jako odvykačka,“ popsal Osman, který je velmi aktivní na sociálních sítích. Na facebooku má svůj blog Xerta Shekh, kde řeší somálské záležitosti.

Známý: Imám by je neoddal

První zvěsti o tom, že Omarová a Elmí jsou sourozenci, se objevily v roce 2016 na webu Somalispot. Manželství podle listu The New York Post dokonce vyšetřovala FBI, která od zdroje v Minneapolisu obdržela „balík dokumentů“ o jejich sňatku. Do případu je zapojený i Úřad pro imigraci a cla (ICE) a ministerstvo školství. Za sňatkové podvody v USA hrozí až pět let vězení a pokuta ve výši 5,8 milionu korun.

Reportéři Daily Mailu informovali, že Elmí a Omarová se vzali 12. února 2009, svatbu celebrovala duchovní Wilecia Harrisová. „Moje žena nechce být zapletena do věcí ohledně kongresmanky Omarové, o záležitosti nebude poskytovat žádná interview,“ uvedl manžel duchovní Marcus Harris.

Jako společnou adresu uvedli Elmí a Omarová minneapoliskou čtvrť Columbia Heights, následně se odstěhovali do města Fargo v Severní Dakotě, kde oba chodili na vysokou školu. „V očích muslimů byla pořád provdaná za Hirsího. Jediné platné manželství je pro nás to v mešitě. Při škole jezdila Ilhan často do Minneapolisu, Elmí ji ale nedoprovázel,“ prohlásil Osman.

Kongresmanka se vrátila k prvnímu manželovi

Osman se osobně domnívá, že si Omarová a Elmí vybrali křesťanskou duchovní z toho důvodu, že imám by je nikdy neoddal, protože by věděl, že jsou příbuzní. Domnělí sourozenci se rozvedli v roce 2017 a Omarová si znovu vzala svého prvního manžela Hirsího. Kongresmanka mu porodila tři děti.

V loňském roce si ale Omarová našla milence, začala si aférku se ženatým Timem Mynettem, který působí v jejím poradním týmu. Politička se v listopadu 2019 rozvedla s Hirsím, který si 37 dní po rozvodu vzal zdravotní sestru Ladan Ahmedovou. Mynett se rozvedl v prosinci 2019.

„Četařka“ Omarová

Omarová společně s nejmladší demokratickou kongresmankou v historii Alexandriou Ocasiovou-Cortézovou, Rashidou Tlaibovou a Ayanou Pressleyovou patří do tzv. čety, tak americký tisk a prezident přezdívá čtveřici progresivních demokratek, které napadají Trumpovu politiku. 

Omarová ve Sněmovně reprezentantů zastupuje stát Minnesota a v létě se bude ucházet o svoje druhé volební období. Demokratka je hlasitou kritičkou prezidentovy přísné protiimigrační politiky, protimuslimské rétoriky a jeho postoje k Izraeli a Palestině.

Prezident ji opakovaně obvinil z antisemitismu, na toto konto izraelská vláda zakázala Omarové vstup do země. „Jděte zpátky do Somálska. Jste vy vůbec vlastenka?“ Trump několikrát zpochybnil její „amerikánství“.