Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Super talentovaná“ sestra (14) aktivistky Grety si „střihne“ Edith Piaf. Sekundovat jí bude matka

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
24. února 2020
20:25

Švédská environmentální aktivistka Greta Thunbergová (17) je považována za jednu z nejznámějších osobností současnosti, v poslední době se ale musí dělit o pozornost médií, zatím převážně těch domácích, se svou talentovanou mladší sestrou Beatou Ernmanovou (14). Ta totiž zdědila nadání po matce, švédské operní pěvkyni Maleně Ernmanové, a získala první velkou roli – v muzikálu vystoupí jako mladá francouzská šansoniérka Édith Piafová. Na pódiu bude Beatě sekundovat její matka, ta si „střihne“ roli starší Piafové, uvedl list Daily Mail.

Sama Thunbergová svou sestru velmi podporuje a nechala se slyšet, že Beata je „super talentovaná“. Svoje umění bude mít nyní teenagerka možnost předvést v novém muzikálu „Věčná Piafová“, který bude mít premiéru v září tohoto roku ve Stockholmu. Beata se semtam připojuje ke své starší sestře během klimatických protestů, teď se chce ale naplno věnovat svému snu.

Stejně jako Thunbergová i Beata našla podporu v rodičích, konkrétně ve své matce, která se s ní v muzikálu v roli Piafové vystřídá. Show bude mapovat život slavné Francouzky a matka s dcerou ji budou hrát každá v jiných životních etapách.

Beata: Role je splněný sen

„Tancuju a zpívám odjakživa,“ svěřila se Beata agentuře DPA. „To, že můžu vystoupit s nesmrtelnými písněmi Piafové, je splněný sen,“ dodala. Celá rodina je na Beatu velmi hrdá, aktivistka Thunbergová, která je známá pod příjmením jejich otce Svanteho Thunberga, již několikrát zopakovala, že je „nesmírně pyšná na svoji super talentovanou sestru“.

Matka obou dívek Ernmanová je jako operní pěvkyně známá nejen doma ve Švédsku, ale i v Evropě. Kvůli dceři a jejímu aktivismu celá rodina přešla na „zelený“ způsob života, například pěvkyně přestala létat letadlem. „Musela zcela překopat celou svou kariéru,“ komentoval situaci Thunberg.

Beata Ernmanová Thunbergová, sestra švédské aktivistky Grety Thunbergové, jako Édith Piafová Beata Ernmanová Thunbergová, sestra švédské aktivistky Grety Thunbergové, jako Édith Piafová | Instagram Beaty Ernmanové

Tažení Thunbergové

„Zcela upřímně, já ani moje žena jsme to neudělali, abychom zachránili planetu, ale abychom zachránili naši dceru,“ přiznal Thunberg v rozhovoru pro BBC, kde popsal, že Thunbergová trpěla těžkými depresemi a přestala jíst. Z tohoto stavu ji dostal až její environmentální aktivismus.

„Manželka viděla, co to pro Gretu znamená. Oba jsme pozorovali, jak jí to dodává energii, a věděli jsme, že je správná věc přijmout její nově nalezený styl života,“ vysvětlil tisku Thunberg. Klimatickou kampaň Thunbergová začala v srpnu 2018, kdy poprvé protestovala před švédským parlamentem. Záhy měla tisíce následovníků po celém světě.

Thunbergová, která založila hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), vyzvala studenty, aby se místo školy připojili k protestům požadujícím rychlejší kroky v boji proti klimatické změně. Její hnutí ve světě inspirovalo vznik dalších ekologických organizací. Švédka byla již podruhé nominována na Nobelovu cenu míru.

Náctiletá aktivistka není jen obdivována, je také častým terčem kritiky. Sám její otec se podivil nad tím, jak dobře slovní útoky zvládá. Asi největší vlnu emocí, kladných i záporných, vzbudila jindy stoická dívka s Aspergerovým syndromem svým projevem na klimatickém summitu při Valném shromáždění OSN v září 2019.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

santikxauz ( 25. února 2020 05:35 )

Taky duševně postižená?

Zobrazit celou diskusi