Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Premiér si užíval luxusní dovolenou v Karibiku, kdo to platil? Milionář David dar popírá

Autor: Darina Jíchová - 
13. února 2020
23:10

Britský premiér Boris Johnson (55) slavil nový rok v luxusní vile na ostrůvku Mustique v Karibiku, sluníčka si užíval ve společnosti své milenky Carrie Symondsové (31). Otázkou je, kdo to Johnsonovi zaplatil. Týdenní pronájem sídla, ve kterém pobývali, vyjde totiž až na 600 tisíc korun. Premiér se zřejmě bude muset zpovídat před parlamentním komisařem a bude muset objasnit, kdo dovolenou hradil. Johnson tvrdí, že to byl dar od milionáře a sponzora Konzervativní strany, zmíněný dárce to ale popírá, napsal list Daily Mail.

Parlamentního komisaře o vyšetřování Johnsonovy dovolené požádali labouristé, premiér uvedl, že zájezd byl darem od britského magnáta Davida Rosse. Ten ale ve středu 11. února popřel, že by byl Johnsonovým benefaktorem, Ross se nechal slyšet, že nevlastní vilu, v níž premiér a jeho partnerka bydleli, a že ani nijak jinak finančně nepřispíval k jejich zájezdu.

Johnson dovolenou oficiálně zaregistroval do Sněmovního rejstříku zájmů, kde zájezd popsal jako „věcný dar v hodnotě 443 865 korun, konkrétně soukromá dovolená pro mě a moji partnerku“, v kolonce dárce následně uvedl: „pan David Ross“.

Ross podle mluvčího nic neplatil

S ohledem na nejasnosti labouristé požadují, aby Johnson vysvětlil, kdo dovolenou skutečně zaplatil. „Boris Johnson musí objasnit, kdo jeho luxusní výlet platil. Jestli tak neučiní, vyšetřování se ujme parlamentní komisař, který ho donutí říct pravdu. Veřejnost si zaslouží vědět, kdo platí za premiérovy zájezdy,“ prohlásil stínový ministr Jon Trickett.

Mluvčí milionáře Rosse uvedl, že premiér magnáta před odjezdem na Mustique kontaktoval. „Boris Davidovi volal a chtěl poradit s hledáním ubytování na ostrově. David mu neposkytl vilu, protože David tuto vilu nevlastní. David se obrátil na společnost, která tamní vily pronajímá, a ta mu vilu zajistila. Zdůrazňuji však, že David za premiérův pobyt nezaplatil ani korunu,“ prohlásil Rossův mluvčí.

„Boris udělal chybu“

„Myslím, že Boris jednoduše při vyplňování rejstříku udělal chybu,“ dodal mluvčí. „Premiér zůstával ve vile, která byla původně pronajatá někomu jinému, ale dotyčný se nemohl nakonec dostavit, proto tam mohl být,“ upřesnil Rossův mluvčí, zároveň uvedl, že Ross a jeho další hosté byli na ostrově ve stejnou dobu jako premiér Johnson a pobývali v milionářově domě.

Zdroje z Downing street trvají na tom, že Johnson jasně a pravdivě přiznal, kdo jeho dovolenou platil. „Všechna pravidla transparentnosti byla dodržena přesně, jak vyžaduje rejstřík,“ reagoval Johnsonův tým. Ross je častým sponzorem konzervativců, před prosincovými volbami například straně poskytl v přepočtu přes sem milionů korun.

Zobrazit celou diskusi