Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Alena pomáhala s porodem na palubě letadla. Chlapec je v pořádku, pilot nouzově přistál

Autor: Darina Jíchová - 
6. února 2020
17:21

Pasažérka letu katarských aerolinek Qatar Airways z Dauhá do thajského Bangkongu překvapila spolucestující i posádku, když začala rodit. Na palubě byla naštěstí ukrajinská lékařka Alena Fedčenková (50), která okamžitě nabídla svou pomoc. „Bála jsem se, že se něco pokazí, ale všechno dopadlo dobře,“ komentovala porod v oblacích Ukrajinka. Matka a dítě jsou v pořádku, letadlo ale do svého cíle nedoletělo. Pilot se rozhodl pro nouzové přistání v indické Kalkatě, informovala stanice BBC.

Fedčenková v úterý letěla na dovolenou, její relax v letadle přerušily letušky, které zoufale sháněly doktora. Ukrajinka se na výzvu přihlásila, v Kyjevu pracuje jako otorinolaryngoložka. Letušky ji zavedly k rodící ženě. „Vzaly mě do kabinky pro letušky, kde na zemi ležela těhotná žena,“ popsala. Dítě se narodilo zhruba za 15-20 minut.

„Přestřihla jsem pupeční šňůru, placenta vyšla sama,“ zmínila Alena. A uvedla, že i když není gynekoložka či porodník, na fakultě prošla základním výcvikem jako všichni doktoři.

Ukrajinská lékařka Alena Fedčenková pomáhala s porodem na palubě letadla. Ukrajinská lékařka Alena Fedčenková pomáhala s porodem na palubě letadla. | Facebook Aleny Fedčenkové

„Na všechno jsem si vzpomněla“

„Ve vteřině se mi všechno vybavilo, vzpomněla jsem si na všechno, co jsem se učila. Jednala jsem automaticky, s ledovým klidem jsem si vzala rukavice a roušku. Připravila jsem pacientku, byla ve druhé fázi porodu, dítě už vykukovalo,“ řekla Fedčenková.

Rodička byla Thajka, letušky se jí u sebe v kabině snažily poskytnout co největší pohodlí. Na zem vyskládaly deky. „Byl to rychlý porod bez komplikací,“ pochvalovala si lékařka. „Žena nekřičela, opakovala jsem jí, že jsem lékařka, že je v dobrých rukou a že všechno bude v pořádku. Dítě se narodilo v termínu a bylo v pořádku. Je to chlapec,“ dodala Fedčenková.

Euforie a šampaňské

O průběhu porodu zbytek cestujících informoval pilot. Když oznámil, že je rodička i její syn v pořádku, pasažéři začali jásat. Kapitán se rozhodl nouzově přistát v Indii, na letišti v Kalkatě se Thajky a novorozeněte ujali zdravotníci a oba převezli do nemocnice.

Fedčenková za svou pomoc dostala místo v obchodní třídě, kde na ni čekalo šampaňské a ovoce. Ukrajinka mířící do Vietnamu uvedla, že v Kalkatě se dost zdrželi.

Trvalo dlouho, než jim společnost zajistila náhradní let do Thajska. „Každou chvíli ke mně někdo přišel, aby mi poděkoval a potřásl rukou,“ prohlásila Fedčenková, tisku se svěřila, že po svém zážitku cítila „naprostou euforii“.

Porody v oblacích

Společnost Qatar Airways do svých letadel zpravidla nepouští ženy od 36. týdne těhotenství, aerolinky se zatím k události nevyjádřily. Rozhodně to není poprvé, kdy se dítě narodilo na palubě. Loni v červenci porodila žena během letu z Dauhá do libanonského Bejrútu. Na záchodě přivedla na svět holčičku.

S porodem na palubě mají zkušenost i americké aerolinky Jetblue, loni v únoru se při letu z Portorika na Floridu narodil chlapec. Aerolinky dokonce zvažovaly, že by na počest svého nejmladšího cestujícího přejmenovaly letadlo, ve kterém přišel na svět. Už tehdy ale měl letoun příhodné jméno: Born to Be Blue, v češtině tedy „Zrozen k tomu být modrý“.

Zobrazit celou diskusi