Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děsivé přistání letadla na videu: 3 mrtví, 179 zraněných. Sjelo z ranveje a rozlomilo se

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. února 2020
12:56
Autor: sova, ČTK - 
5. února 2020
17:18

Na istanbulském mezinárodním letišti sjelo z ranveje letadlo. Jeho trup se rozlomil – a to dokonce na tři kusy. Stroj letěl z města Smyrna (turecky Izmir). K nehodě došlo kvůli obtížným podmínkám při přistání. Podle tureckých úřadů zemřeli tři lidé, 180 lidí pak utrpělo zranění.

Podle záběrů ze sociálních sítí šlo o stroj Boeing 737-86J tureckých nízkonákladových aerolinek Pegasus Airlines. Společnost provozuje i lety do Prahy. Na palubě bylo 177 cestujících, včetně dvou dětí, a šestičlenná posádka. Většina pasažérů byli Turci, 22 cestujících bylo ze zahraničí, mimo jiné z USA, Číny, Iráku či Izraele. Podle médií mezi cestujícími nebyli Češi.

Drama se odehrálo na Mezinárodním letišti Sabihy Gökçenové v asijské části Istanbulu. Podle svědků navíc chytilo palivo z nádrže, vzápětí byl oheň ale uhašen. „Podle našich informací šlo o tvrdé přistání. Letadlo nedokázalo zpomalit, vyjelo z dráhy a narazilo do svahu,“ citovala dnes agentura Anadolu tureckého ministra dopravy Cahita Turana.

Příčina nehody, která se stala za velmi špatného počasí, se vyšetřuje. Na letišti ve středu večer pršelo a foukal silný vítr. Letadlo bylo podle místních médií 11 let staré a patřilo nízkonákladové společnosti Pegasus Airlines, kterou vlastní rodina tureckého miliardáře Şevketa Sabanciho.

„Letadlo se nedokázalo udržet na ranveji kvůli špatným povětrnostním podmínkám a sklouzlo padesát až šedesát metrů,“ řekl istanbulský guvernér Ali Yerlikaya.

„Jeli jsme po ranveji asi 30 sekund a pak jsme z ní najednou sjeli, seběhlo se to strašně rychle. Seděl jsem na sedadle 25C a myslím, že se trup rozlomil v řadě 26,“ popsal novinářům nehodu čtyřiadvacetiletý Doguş Bilgiç. Z havarovaného letadla se mu podařilo uniknout právě dírou v trupu, která se po nárazu vytvořila. Poté pomohl několika dalším cestujícím. „Byl tam totální chaos, pak jsme rychle utekli, protože jsme se báli, že letadlo vybuchne,“ řekl Bilgiç.

Na některých záběrech jsou vidět cestující s krvavými poraněními. Aktuálně probíhá ohledávání trosek letadla s pomocí svítilen, a to za účelem kontroly, zda letoun opustili skutečně všichni. V Istanbulu se již setmělo a silně prší, což celou operaci záchranářům komplikuje.

Vážný stav obou pilotů

Na záběrech z místa neštěstí je vidět, jak záchranáři evakuují z letadla cestující. Někteří pasažéři se z rozlomeného stroje dostali už před tím sami.

Do 18 nemocnic bylo přepraveno 180 lidí. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na tureckého ministra zdravotnictví Fahrettina Kocu. Tři lidé zemřeli.

Turecko ve středu postihla dvě neštěstí. Kromě nehody na istanbulském letišti zemřelo na východě země pod lavinou 34 záchranářů, kteří na místě hledali dva pohřešované po pádu laviny z předchozího dne. Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca dnes novinářům také sdělil, že 47 zraněných po pádu laviny zůstává v nemocnici.

České letadlo muselo kroužit

Podle dostupných informací šlo o let PC2193, který pravidelně obsluhuje linku Smyrna–Istanbul. Letiště bylo uzavřeno a jeho provoz převzalo Letiště Istanbul (IST), což způsobuje zmatky v letecké dopravě nad Tureckem.

Podle NTV bylo 155 cestujících na palubě z Turecka a 22 ze zahraničí, mimo jiné z USA, Číny, Iráku či Izraele. Z občanů EU byl na palubě jen jeden Švéd. Češi podle tureckých médií letadlem necestovali.

Zmatky v letecké dopravě nad Tureckem po havárii boeingu na Mezinárodním letišti Sabihy Gökçenové. Zmatky v letecké dopravě nad Tureckem po havárii boeingu na Mezinárodním letišti Sabihy Gökçenové. | Twitter @mtrunz

Pegasus Airlines provozuje i lety do Prahy. Krátce po 14:00 SEČ odletělo z pražského letiště letadlo, které mělo přistát právě na letišti Sabihy Gökçenové. To ale kvůli nehodě uzavřeli a všechna letadla přesměrovali na velkokapacitní nové mezinárodní istanbulské letiště.

Na něm podle serveru Flightradar24.com přistálo krátce po 19:00 místního času (17:00 SEČ) i letadlo na lince z Prahy poté, co kroužilo nad Marmarským mořem.

CtenarBlesku ( 6. února 2020 08:21 )

nerozumim, co to znamena pristani s kmity?

hafatko29 ( 6. února 2020 04:46 )

Je mi to moc líto co se stalo. Ať je brzy vše v pořádku.

Bardo ( 5. února 2020 21:31 )

Přistání s kmity, zvanými v letecké hantýrce = kozel. Velké štěstí pro všechny zúčastněné.

Skvělý letoun.
Čest jeho konstruktérům, dělníkům a technikům, kteří jej vyrobili.

Zobrazit celou diskusi