Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V troskách Boeingu zemřelo 346 lidí. Stroje 737 MAX se na nebe jen tak nevrátí

Autor: ČTK - 
21. ledna 2020
22:06

Americká strojírenská společnost Boeing neočekává, že by regulátoři schválili obnovení provozu jejích letadel 737 MAX dříve než v polovině letošního roku. Oznámila to dnes firma, která tak potvrdila informace agentury Reuters a serveru CNBC. Akcie Boeingu na tyto informace reagovaly více než pětiprocentním poklesem.

Provoz letadel 737 MAX byl loni v březnu přerušen po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii, při kterých zemřelo celkem 346 lidí. Loni v listopadu Boeing předpovídal, že provoz letadel 737 MAX bude obnoven letos v lednu. V prosinci se však rozhodl pozastavit výrobu těchto letadel s tím, že není jasné, kdy a za jakých podmínek se stroje vrátí do služby.

V dnešním prohlášení Boeing uvedl, že o novém odhadu informoval letecké společnosti i své dodavatele. „Bezpečný návrat letadel 737 MAX do provozu je naší nejvyšší prioritou,“ upozornila firma.

Boeing již dříve odhadl, že ho problémy kolem letadel 737 MAX zatím stály více než devět miliard dolarů (přes 200 miliard Kč). Předpokládá se, že firma příští týden při zveřejnění hospodářských výsledků oznámí v souvislosti s touto kauzou další rozsáhlé náklady, napsala agentura Reuters.

Pozastavení provozu letadel 737 MAX se dotklo také české letecké společnosti Smartwings, která má ve flotile sedm těchto strojů a nedávno vyčíslila škodu z nemožnosti je používat na 1,5 miliardy korun.

Společnost Boeing byla po řadu let největším výrobcem letadel na světě. Kvůli potížím s letouny MAX ji ale v loňském roce na pozici jedničky nahradil evropský konkurent Airbus.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi