Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V aféře s protiromskými výroky nemá Fico vyhráno. Kiska tasil Čaputovou i Kuciaka

Aktualizováno -
30. prosince 2019
15:30
Autor: ČTK - 
30. prosince 2019
15:10

Zprostí ho obvinění? Podle televize TA3 zrušila prokuratura obvinění expremiéra Roberta Fica. Předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie čelil stíhání za to, že se zastal již bývalého poslance krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Milana Mazureka odsouzeného za protiromské výroky. Prokuratura však informaci televize TA3 popírá.

Předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico čelí stíhání za to, že se zastal již bývalého poslance krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Milana Mazureka odsouzeného za protiromské výroky.

Fico na začátku prosince tvrdil, že byl obviněn za vyjádření názoru. Stíhán je za videonahrávku, ve které kromě jiného uvedl, že Mazurek řekl jen to, „co si myslí celý národ“.

Slovenská prokuratura nyní popřela informaci televize TA3 o zrušeném stíhání Fica. ČTK to řekla mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová.

Protiromské nálady

„Když popravíte někoho za pravdu, uděláte z něj národního hrdinu,“ varoval přitom na začátku prosince Fico. Kvůli nahrávce policie obvinila Fica ze schvalování trestného činu, jakož i z hanobení národa, rasy a přesvědčení a z podněcování k národnostní, rasové a etnické nenávisti.

Soudy Mazureka potrestaly za výroky v pořadu regionální soukromé rozhlasové stanice, kde v roce 2016 hovořil kromě jiného o nepřizpůsobivosti, násilí a vandalismu ze strany romského etnika, urážel Romy a zmiňoval se o nebezpečí spojeném s islámskými migranty. Mazurek mj. mluvil o „celé komunitě cikánských asociálů“ a výzval k tomu, aby se zastavilo to, že „cikáni si z plození dětí nebudou moci dělat byznys“.

Obviněný Kiska bilancuje

Fico není prvním někdejším vrcholným politikem země, který v kampani před únorovými parlamentními volbami čelil stíhání. Exprezidenta Andreje Kisku obvinili v souvislosti s daňovým deliktem jeho rodinné firmy KTAG, jejímž jednatelem byl Kiska před zvolením hlavou státu v roce 2014. Nyní je Kiska předsedou nové strany Za lidi, jež je na Slovensku po Směru-SD druhou nejpopulárnější stranou.

Kiska se přitom v pondělí pustil na svém facebooku do bilancování. „Přiznávám, jako prezident jsem měl v roce 2019 o vývoj naší společnosti obavy, čekaly nás důležité prezidentské volby, eurovolby, byl jsem pod obrovským tlakem v souvislosti s Ústavním soudem, který chtěl obsadit Robert Fico. Ale všechno jsme zvládli,“ uvedl Kiska a vytáhl společnou fotku se svou nástupnicí Zuzanou Čaputovou, kterou přímo podpořil.

„Setkal jsem se s Angelou Merkelovou, absolvoval jsem stovky setkání s lidmi, množství domácích i zahraničních pracovních cest. Do Košic, na východ, kde prý nic není, jsem v únoru 2019 pozval 12 prezidentů a generálního tajemníka NATO,“ bilancuje Kiska a pochvaluje si: „Strana Za lidi existuje jen tři měsíce a patří mezi nejsilnější politické strany na Slovensku.“

Na své prezidentství však vzpomíná i skrze předaná vyznamenání. „Nejtěžší státní vyznamenání, jaké jsem kdy dal, bylo právě loni – in memoriam pro Jána Kuciaka,“ poznamenal.