Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stávka v Hurghadě odřízla turisty od výletů na moři. Rejdaři odmítají vyšší daň

Autor: sova - 
29. prosince 2019
18:38

Turisté a cestovní společnosti působící v Egyptě zažívají trpké chvíle. Majitelé lodí a potápěčská centra v letoviscích na pobřeží Rudého moře se spojili do víkendové stávky. Důvodem je rozhodnutí egyptských úřadů, které od soboty požadují navýšené poplatky za jednotlivé klienty společností poskytujících kurzy potápění nebo lodní výlety. Novinkou je také zavedení vysokých příplatků za každé plavidlo. Rejdaři i potápěčská centra poukazují na to, že nová daň je pro ně v nové výši likvidační. A proto o víkendu vůbec nevypluli.

Zástupci potápěčských společností se v neděli večer setkají s guvernérem jihovýchodní provincie Al-Bahri al-Ahmari, pod kterou spadá téměř celé egyptské pobřeží Rudého moře. Podle vedení firmy Prima Diving, která Blesk Zprávy na stávku upozornila, se budou snažit jednat o zrušení nařízení. Nebo alespoň méně výrazné navýšení poplatků.

Příplatek, který Egypt od poskytovatelů potápěčských a šnorchlovacích zážitků bude nově požadovat, činí pět dolarů (115 korun) ke stávající taxe. Částka je přitom za každou osobu. Na lodě se vztahuje další příplatek mezi deseti až šedesáti dolary (230 až 1500 korun) na den.

Zástupci společnosti Prima Diving uvedli, že poplatky by se dostaly do takové výše, že by je žádné potápěčské centrum nemohlo kompenzovat - a zážitek by se ve finále prodražil turistům. Ceny služeb by byli nuceni zvednout zhruba o dvanáct dolarů (280 korun) na osobu.

Majitelé lodí a potápěčská centra v letoviscích na pobřeží Rudého moře se spojili do víkendové stávky. Majitelé lodí a potápěčská centra v letoviscích na pobřeží Rudého moře se spojili do víkendové stávky. | Facebook Prima - potápění v Hurghádě / Tauchen in Hurghada

Rejdař Ibrahim: Nové poplatky se přidaly ze dne na den 

„K už tak vysokým poplatkům za loď i za pojistku a povinným opravám v obrovských sumách se ze dne na den přidaly nové poplatky v takové výši, které není nikdo schopný platit,“ vysvětlil Blesk Zprávám Ibrahim Toma, který s manželkou v Hurghadě provozuje cestovní kancelář a potápěčské centrum.

„Jednání s guvernérem mělo být v sobotu, zatím je přeloženo na nedělní večer. Ministryně životního prostředí se zatím vůbec nevyjádřila. Klienti jsou naštvaní,“ řekl Toma Blesk Zprávám.

Tomu, že nařízení přišlo tak náhle a bez předchozího upozornění, se podle svých slov nediví. „Tady je běžné, že nová nařízení nebo zákony vstoupí v platnost ze dne na den. I když se třeba něco proslýchá, oficiální oznámení není,“ zlobil se.

„Na Rudém moři jsou tři turistická letoviska, Šarm aš-Šajch, Hurghada a Marsa Alam. Diving centra, majitelé lodí i poskytovatelé jiných výletů na Rudém moři se spojili a už dva dny nevypluli,“ dodal. Ibrahim Toma doufá, že se firmy s vedením oblasti domluví na nějakém kompromisu, podle něj je totiž Egypt na turistech a potápěčích ekonomicky závislý.

quonex ( 29. prosince 2019 20:55 )

mel jsem na mysli jejich debilni chovani. ne pouze snorchlovani. ale to jste myslim pochopil. jen si potrebujeze do nekoho kopnout.

quonex ( 29. prosince 2019 20:16 )

me tam ani tak nevadi jejich ceny za sluzby, ty jsou vresortech celkem normalni. ale neprekousnu, ze maji furt na vsechno nazazenou pracku. nemas propisku pri vyplneni vstupniho viza? tady je, ale naval dve eura, ukazu ti kde mas pokoj, naval euro. uklidim pokoj naval euro a tak furt dokola. petka vody v odletove hale za 6 euro na rozloucenou. takto jim tam prestanou jezdit uplne vsichni. chovaji se jak hladovi cvoci. to uz radeji do dubaje, mebo na kanary

Zobrazit celou diskusi