Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Útočník s kalašnikovem vystřílel ústředí ruské tajné služby. V Moskvě se ozvala i exploze

Aktualizováno -
19. prosince 2019
19:48
Autor: ČTK, blv - 
19. prosince 2019
17:01

Poblíž moskevského ústředí ruské tajné služby FSB dnes večer střílel neznámý útočník s kalašnikovem, který nejméně jednoho člověka zabil a pět dalších zranil. Informovala o tom kontrarozvědka a ministerstvo zdravotnictví. Příslušníci bezpečnostních složek muže zabili. Agentura Reuters s odvoláním na očité svědky napsala, že v uzavřené oblasti kolem náměstí Lubjanka, kde se centrála FSB nachází, byla i po sdělení o dopadení útočníka dál slyšet střelba a také exploze.

Ruské tajné služby událost v centru Moskvy vyhodnotily jako teroristický čin, informovala na sociálních sítích zpravodajská stanice RT. Uvedly také, že útočník byl sám, dovnitř budovy FSB se nedostal a střílel v její těsné blízkosti. Některá média předtím tvrdila, že incident se odehrál ve vstupní hale objektu. O život vedle útočníka přišel podle agentury TASS pracovník FSB.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že prezident Vladimir Putin byl o incidentu informován. „Neznámý muž zahájil střelbu u domu číslo 12 na ulici Velká Lubjanka. Jsou oběti. Pachatel by zneškodněn. Pracujeme na určení jeho totožnosti,“ uvedlo tiskové oddělení FSB. Policisté evakuovali přilehlé ulice.

„Přiběhl k nám chlápek v helmě a neprůstřelné vestě. Řval a strašně nadával, abychom okamžitě vypadli, jinak nám odražená střela může urazit palici,“ popsal situaci u Lubjanky pro Komsomolskou pravdu jeden z kolemjdoucích.

Agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví uvedla, že při střelbě utrpělo zranění celkem pět lidí, dva zaměstnanci FSB byli zraněni těžce.

Lubjanka, historické sídlo ruské a sovětské tajné služby, je v centru Moskvy. V době střelby tu bylo mnoho lidí, kteří si chtěli prohlédnout novoroční výzdobu ulic. „Nemůžeme vyjít z kavárny na Kuzněckém mostě, je nás tu patnáct. Policisté nás nechtějí pustit ven. Říkají, že to je nebezpečné. Vidíme, jak na ulici běhají lidé se samopaly. Opravdu, je to strašné,“ popsala pro Komsomolskou pravdu situaci moskevská studentka Olga Frolovová.

Ve všech objektech tajné služby byl vyhlášen plán „Pevnost“. Na místo se dostavily speciální jednotky z Centra zvláštního určení a ze Zvláštního oddílu rychlé reakce.  

datel ( 22. prosince 2019 14:36 )

nestála někde poblíž multikára?

snehulak ( 20. prosince 2019 08:58 )

ÚSTŘEDÍ RUSKÉ TAJNÉ SLUŽBY? Každý Hoax o Rusku v titulku je bulváru dobrý.

Manowar ( 19. prosince 2019 21:12 )

Ale,tam kde je a už nikdy ani ve snu nevrací.

palkibbge ( 19. prosince 2019 20:30 )

𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

marais ( 19. prosince 2019 19:20 )

Je zarážející, jak je pohotový BLESK, i fotky nám poskytl. Dost hnusná akce.

Zobrazit celou diskusi