Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rusko zařadilo Člověka v tísni mezi nežádoucí organizace. Petříček: Absurdní

Aktualizováno -
12. listopadu 2019
22:41
Autor: ČTK - 
12. listopadu 2019
17:59

Ruské ministerstvo spravedlnosti v úteý oznámilo, že českou humanitární organizaci Člověk v tísni zařadilo na seznam organizací, které jsou v Rusku nežádoucí. Informovala o tom tisková agentura TASS. V praxi to znamená zákaz činnosti. Člověk v tísni reagoval prohlášením, podle něhož tento krok není překvapením. Své ruské aktivity nyní organizace zastavuje, ale „v žádném případě to neznamená, že by v Rusku přestala pracovat“. Ministr zahraničí Tomáš Petříček označil důvody zařazení na seznam za absurdní a bude ruského velvyslance žádat o vysvětlení.

Na webu ruského ministerstva se s  v úterním datem píše, že Člověk v tísni byl na seznam zařazen v souladu s federálním zákonem „O opatřeních proti osobám zapojeným do porušování základních lidských práv a svobod, práv a svobod občanů Ruské federace“. Tento krok byl přitom učiněn na základě rozhodnutí náměstka ruského generálního prokurátora ze 7. listopadu.

Mluvčí humanitární organizace Adriana Černá ve zveřejněné reakci poukázala na to, že Člověk v tísni v Rusku dlouhodobě podporuje občanskou společnost. Podporujeme „aktivisty, blogery, kriticky přemýšlející intelektuály, skupiny lidí, kteří jsou proti korupci, proti ničení životního prostředí, kteří bojují za práva menšin, chtějí větší transparentnost ruského státu, chtějí, aby Rusko dodržovalo mezinárodní závazky (...) jako je ochrana a dodržování lidských práv, nebo právo na sdružování a shromažďování, podporujeme skupiny, které jsou proti cenzuře a další.“

„To samozřejmě ruský režim dráždí, neboť nechce fungovat transparentně, demokraticky a nechce být pod veřejnou kontrolou. (Prezident) Vladimir Putin chce vládnout v Rusku tvrdou rukou, což řada ruských občanů nechce akceptovat a snaží se o to, aby se v Rusku jednou žilo lépe a my je v tom podporujeme,“ napsala Černá.

Zařazení Člověka v tísni na seznam nežádoucích organizací je podle ní samozřejmě nepříjemnost. „V tuto chvíli zastavujeme veškeré aktivity na podporu ruských partnerů a přátel, abychom je neohrožovali, a budeme si muset promyslet, jaké kroky podnikneme k tomu, abychom byli opatrnější, ale v žádném případě to neznamená, že bychom v Rusku přestali pracovat,“ sdělila mluvčí organizace.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček, který je na pracovní cestě v Etiopii, napsal, že považuje důvody zařazení Člověka v tísni na seznam nežádoucích organizací za „absurdní“. „Zákaz lidskoprávní organizace svědčí o stavu lidských práv v zemi,“ uvedl. Po návratu z Afriky si hodlá předvolat ruského velvyslance a bude požadovat vysvětlení. Člověka v tísni Petříček označil za „respektovanou organizaci podporující lidská práva a demokracii ve světě“.

Ocitli se po boku Sorose

Člověk v tísni na webu uvádí, že v Rusku se věnuje hlavně lidským právům. „Rusko je země s nevyjasněným politickým systémem, v každém případě velmi represivním. Země má stejně nízké hodnocení svobod jako Ázerbájdžán,“ stojí ve výroční zprávě za rok 2018, podle které česká organizace například pomáhala obhájcům lidských práv v souvislosti s případem odsouzeného ředitele pobočky lidskoprávní organizace Memorial Ojuba Titijeva. Člověk v tísni se angažuje i kolem anektovaného Krymu.

Člověk v tísni na svém webu mimo jiné upozorňuje na tažení ruských úřadů proti nevládním organizacím a na alarmující situaci politických vězňů v zemi. Organizace také poukazuje na to, že lidská práva jsou „nezřídka porušována i v souvislosti s ruskou anexí Krymu a pokračujícím konfliktem na východní Ukrajině“.

Ruské úřady zrušily Člověku v tísni registraci pro práci v zemi už v létě 2005. Stalo se to po dlouhodobém tlaku bez udání důvodů. Organizace byla v té době čečenskými a ruskými úřady obviňována, že finančně podporuje protiruské teroristy. Registraci znovu získala po více než dvou letech.

Nynějším rozhodnutím ruského ministerstva spravedlnosti se Člověk v tísni stal devatenáctou zahraniční či mezinárodní organizací, jejíž působení bylo v Rusku zakázáno. Jejich seznam byl vytvořen po ruské anexi ukrajinského Krymu v roce 2014 a po vyhlášení protiruských sankcí. Je na něm například Nadace otevřené společnosti miliardáře a filantropa George Sorose, americká Nadace na podporu demokracie nebo Světový kongres Ukrajinců.

Organizace zařazené na seznamu nesmějí v Rusku působit a ruští občané s nimi nesmějí spolupracovat pod hrozbou až šestiletého vězení.

Mluvčí ruské generální prokuratury Alexej Žafjarov v září podle agentury RIA Novosti řekl, že v prvním letošním pololetí bylo zahájeno 199 správních řízení kvůli zapojení do činnosti nežádoucích organizací. „Dokonce se začalo s trestním stíháním, zahájena byla čtyři,“ dodal Žafjarov.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

snehulak ( 13. listopadu 2019 10:11 )

To už dávno měl udělat náš parlament a vláda. Ale Petříček by to nepřežil.

santikxauz ( 13. listopadu 2019 05:21 )

Proč tato organizace nepomáhá v zemi,odkud utíkají migranti budovat jim tam zázemí,učit je pracovat a jiné prospěšné práce.

petr366 ( 13. listopadu 2019 05:18 )

Aby se v Rusku lidem žilo líp? Si dělaj kozy. Jako asi za Jelcina? Tehdy tam lidi doslova chcípali hladem. To Pánkovi a Petříčkovi chybí?

Lubomír Babáček ( 13. listopadu 2019 00:06 )

Divím se, čemu se ten mamlas Petříček diví?

Dannero ( 12. listopadu 2019 23:24 )

Člověk v tísni je takový trojský kůň, snaží se pod rouškou humanity exportovat kapitalistický model demokracie do cizích zemí. Smutné na tom všem je, že zneužili humanitární název pro skrytý politický nátlak, to se může vymstít tím, že lidé už nebudou věřit ničemu a nikomu.

Zobrazit celou diskusi