Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V košer obchodě zabíjeli milenci: Zastřelili rodinu majitele, migranta a otce pěti dětí

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
12. prosince 2019
19:40

Při přestřelce v americkém městě Jersey City zemřelo 6 lidí, včetně policisty a otce 5 dětí. Pachatelé, muž a žena, své řádění začali u místního hřbitova a pak v obchodu s košer potravinami, policistům se je podařilo zlikvidovat až po několika hodinách. Mezi třemi oběťmi z obchodu byla manželka majitele prodejny a matka 3 dětí, její mladý bratranec a zaměstnanec marketu. Na pohřeb obětí z obchodu dorazily stovky židů. Zprávu přinesl deník The Guardian. Policie případ vyšetřuje jako terorismus.

Obyvatelé města, zvláště pak jeho židovská komunita, jsou útokem zcela otřeseni. „Tuhle nenávist musíme zastavit,“ shodují se představitelé židovské obce. S tiskem o úterní střelbě promluvil Yossi Steinmetz (30). „Uvnitř jsem byl necelou minutou před střelbou, pak jsem šel vedle,“ uvedl Steinmetz, doplnil, že zašel do synagogy, co je vedle supermarketu JC Kosher.

„Sešel jsem se tam s majitelem obchodu, pak začala střelba. Snažil se dostat zpátky do obchodu, kde byla jeho manželka Mindel, ta bohužel útok nepřežila,“ vypověděl Steinmetz. Mindel Ferenczová (†31) společně s Moshem Deutschem (†24) a Douglasem Miguelem Rodriguezem (†49) byli zabiti v obchodě. Strážník Joseph Seals (†39) zemřel u nedalekého hřbitova, zkušený policista se útočníky pokusil zastavit.

V New Jersey u obchodu došlo ke krvavé přestřelce, zemřel policista - otec 5 dětí, civilisté i pachatelé V New Jersey u obchodu došlo ke krvavé přestřelce, zemřel policista - otec 5 dětí, civilisté i pachatelé | ČTK / AP Eduardo Munoz Alvarez

„Mindel byla jedním z pilířů zdejší společnosti, byla milá a každému ochotná pomoc, milovala své děti a manžela. Jejich obchod byl první košer prodejnou ve čtvrti,“ popsal Ferenczová její švagr Meier Ferencz. „Moshe byl její bratranec, oba byli velmi aktivní členové komunity,“ dodal Ferencz.

Rodriguez teprve nedávno dorazil z Guatemaly do Spojených států, šel hledat lepší život, šanci dostal právě v obchodě Ferenczových. Zaměstnali nehledě na to, že to nebyl žid.

Svědkové: Báli jsme se, že nepřežijeme

„Bylo to hrozné, slyšeli jsme výstřely, majitel obchodu nejdřív manželce volal, když se nedovolal, začal panikařit. Pak jsme běželi ven, teprve když jsem viděl tělo na zemi, došlo mi, jak vážná situace je. Společně jsme se odplazili zpátky do synagogy a zabarikádovali jsme se tam, střelba pokračovala dál. Schovávali jsme se asi čtyři hodiny, bylo nás tam kolem dvaceti včetně malých dětí,“ sdělil tisku Steinmetz.

„Nevěděli jsme, co se děje, jen jsme poslouchali zvuky střel. Myslel jsem si: Jestli mají tolik munice, živí se odsud nedostaneme. Neměli jsme, kam jinam utéct, byli jsme tam uvěznění. Nemám slov, kterými bych mohl popsat, co jsme prožívali,“ dodal. „Útok naši komunitu úplně zlomil, má to na nás nesmírný dopad. Nevím, co bude dál, taková nenávist musí přestat. Bojíme se. Už nejde ani mluvit o strachu, jímá nás ledová hrůza,“ prohlásil Steinmetz.

Židé se v USA začínají bát, útok jim připomněl válku

„Znám tuhle komunitu, znám ten obchod, sám jsem tam byl mnohokrát. Když jsem to slyšel, hned jsem se vydal do nemocnice. Jsem v šoku, my všichni jsme v šoku, máme strach,“ komentoval situaci rabín Moshe Schapiro. „Ve Spojených státech jsme se vždycky cítili v bezpečí, neměli jsme s nikým problémy, až teď,“ připustil rabín.

„Lidé se do krámu běželi schovat před střelci. Šel jsem se podívat ven, všude byli policisti se samopaly, měli takové vozidlo jako tank s kulometem, ozývala se střelba, bylo to jako válka, bylo to hrozné,“ vypověděl další ze svědků Nelson Rodriguez (61), který se potom, co viděl, šel uklidnit do synagogy.

Střelec sdílel antisemitské příspěvky

Střelbu má na svědomí pár David N. Anderson (†47) a Francine Grahamová (†50). Podle starosty Jersey City Stevena Fulopa si ale útočníci obchod s košer potravinami vybrali záměrně. Dvě z obětí byli příslušníky ortodoxní židovské komunity. S největší pravděpodobností se jednalo o útok s antisemitským motivem, vyšetřovatelé našli protižidovské příspěvky jednoho z útočníků.

Na sociální sítí se jeden z pachatelů vyjadřoval nenávistně i proti policii, dvojice je podezřelá ještě ze sobotní vraždy řidiče ve městě Bayonne. Anderson byl navíc bývalý trestanec, odseděl si několik let za útok se zbraní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender ( 12. prosince 2019 21:21 )

Vsechno pry ridi ten na hore.Ma to pevne v ruce,rika to nas otec převor a ja porad pochybuji....

Zobrazit celou diskusi