Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Moderátor Talentu chce být prezidentem. Zopakuje úspěch herce Zelenského?

Autor: ČTK - 
9. prosince 2019
09:15

Polský televizní moderátor, spisovatel a novinář Szymon Holownia oznámil svůj úmysl kandidovat příští rok na funkci polského prezidenta. Informovala o tom agentura Bloomberg. Postaví se tak současné hlavě státu Andrzejovi Dudovi, kterého podporuje vládnoucí národně konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS). Podaří se mu zopakovat úspěch, jakého dosáhl ukrajinský herec Volodymyr Zelenskyj?

Třiačtyřicetiletý politický nováček Szymon Holownia se ve svém oznámení o prezidentské kandidatuře zaměřil na sociální solidaritu, ochranu klimatu a vyšší standardy v polské politice, kterou podle něj poznamenávají neustálé střety mezi vládní stranou Právo a spravedlnost a hlavní opoziční Občanskou platformou.

„Je na čase, aby muž přicházející zdola napravil, co se pokazilo nahoře,“ uvedl Holownia ve svém proslovu.

Szymon Holownia se proslavil jako jeden z moderátorů známé talentové soutěže Polsko má talent. Po dvanácti sezónách skončil minulý měsíc. Jak popsala agentura Bloomberg, uchazeč je novinářem, spisovatelem a aktivistou, který podporuje liberální křídlo polské katolické církve.

Polský moderátor bude nejspíš jedním z několika kandidátů, kteří se chtějí postavit proti současnému prezidentovi. V minulosti se objevily spekulace, že by se o nejvyšší funkci v zemi mohl ucházet bývalý polský premiér a bývalý předseda Evropské rady Donald Tusk. Ten to ale odmítl. Andrzej Duda zatím vítězí ve všech předvolebních průzkumech. Opoziční Občanská platforma si zatím žádného prezidentského kandidáta nevybrala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

alter012 ( 10. prosince 2019 10:39 )

Prečo nie ? Keď mohol byť prezident kulisák z divadla a pisálek "drámy" , tak potom môže byť prezident skoro každý !

Zobrazit celou diskusi