Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Země na dohled.“ Aktivistka Greta (16) na katamaránu dorazila do Evropy, summit stihne

Aktualizováno -
3. prosince 2019
14:31
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
3. prosince 2019
10:18

Švédská aktivistka Greta Thunbergová (16) dnes po třech týdnech na moři zakončila svou cestu ze Spojených států do Evropy, posádka australského katamaránu La Vagabonde dorazila do lisabonského přístavu. „Země na obzoru,“ napsala v úterý brzo ráno environmentální bojovnice na svém twitteru. Z portugalské metropole do španělského Madridu, kam míří na 25. konferenci OSN o změnách klimatu (COP25), ji ještě čeká zhruba 10hodinová cesta vlakem, informovala stanice France24.

Dnes ráno krátce po desáté dopoledne Thunbergová ohlásila připlutí do Lisabonu. Téměř přesně se trefila do odhadovaného času vplutí do přístavu. Australský katamarán zakotvil něco málo před druhou hodinou odpoledne.

„Dvacátý den naší cesty je náš poslední den na oceánu. Už téměř cítíme pevninu. Náš očekávaný příjezd do lisabonského přístavu Santo Amaro bude mezi osmou až desátou hodinou ranní,“ komentovala Thunbergová na svém twitteru. Z amerického přístavu Hampton ve státě Virginie vyplula 13. listopadu, její plavbu zpomalila nepřízeň počasí.

Na katamaránu se s ní plavili australští dobrodruzi, manželé Elayna Carausuová a Riley Whitelum, a profesionální jachtařka Nikki Hendersonová z Británie. V Lisabonu posádku uvítá starosta města Fernando Medina a zástupy mladých aktivistů, které Thunbergová inspirovala. Švédka by měla krátce promluvit na tiskové konferenci a pak se vydat vlakem do Madridu.

Co Greta předvede v Madridu?

Klimatická konference COP25 začala ve Španělsku včera a potrvá do 13. prosince, Česko zastupuje premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr životního prostředí Richard Brabec. Thunbergová by měla vystoupit s dalším velkým projevem. V září na klimatickém summitu při OSN pronesla „plamennou a emotivní řeč“, po které si vysloužila nejen obdiv, ale i kritiku. V Madridu by dál chtěla pokračovat ve své tradici pátečních protestů, kterou zahájila vloni.

Její snaha inspirovala miliony studentů, aby vyšli do ulic světových měst a snažili se přimět politiky k důslednější ochraně životního prostředí, demonstrace jsou známé jako Fridays for Future (Pátky pro budoucnost).

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

dobryclovek ( 3. prosince 2019 16:15 )

je to neuvěřitelné že takové jelito retarda blbku někdo vozí jak opici v kleci na summit vždyt ona je ***!! co s té blbky muže svět mít jen falešnou,ubohou komedii!

jedinecny ( 3. prosince 2019 15:41 )

Byla krásná jarní noc, mně přišla velmi dobrá nabídka na pronájem jachty přes http­s://ww­w.bo­atarou­nd.co­m/cz a tak jsem neváhal a téměř bez použití donucovacích prostředků jsem přemluvil kamarády abychom šli. Cesta byla taková romantická, jaká jen na pánské jízdě, na které všichni stojí na lodi poprvé a musí se ptát na každou blbost, může být. Chvíli před příchodem dokonce začalo pršet, což alespoň zakrylo naše slzy dojetí. Za tento nápad mě nejdříve osudzovali, ale nyní máme vzpomínky takové cool, že při jejich vyprávění ti i fidget hromy spadne.

Lubomír Babáček ( 3. prosince 2019 15:19 )

Psychopatická, hysterická a duševně postižená mládež je zneužívána vládnoucí elitou tohoto zvráceného světa. Pokud normální lidé nevezmou zpět vládu do svých rukou, tito parchanti nás uvrhnou do doby kamenné.

jan43 ( 3. prosince 2019 15:16 )

a já nemám potřebu číst zbytečné komentáře

jedinecny ( 3. prosince 2019 14:53 )

Já jsem také jel lodí do Portugalska a nepotřebuji o tom všude psát.

Zobrazit celou diskusi