Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Terorista (†28) z mostu měl zákaz vstupu do Londýna. Do metropole ho dostala výjimka

Aktualizováno -
1. prosince 2019
12:55
Autor: dst - 
1. prosince 2019
11:26

Džihádista, který zavraždil v pátek na London Bridge dva lidi a další tři zranil, měl do britské metropole zakázaný vstup. V den útoku dostal výjimku a probační úředníci mu povolili účast na konferenci pro bývalé vězně, informuje server Daily Mail. Usman Khan (†28) byl přitom za terorismus už odsouzený v roce 2012, spolu s dalšími plánoval útok na londýnskou burzu a tehdejšího starostu Londýna, dnes premiéra Borise Johnsona. Úřady ho propustily loni v prosinci v polovině trestu. Došly k tomu, že není nebezpečný.

Khan, jehož rodina pochází z Pákistánu, býval členem radikální skupiny s názvem Islam4UK. V roce 2008 ho přijala extrémistická skupina spojená s kazatelem nenávisti Anjem Choudarym. Když ho o dva roky později policie zatkla, odmítl, že byl byl radikální. „Nejsem terorista,“ řekl.

Usman Khan útočil na London Bridge. Usman Khan útočil na London Bridge. | reprofoto Twitter

V prosinci 2010 policie zatkla devět extremistů, včetně Khana, u kterých se našly stopy po bombách. Zatčeni byli pro plánovanou vraždu tehdejšího londýnského starosty a dnešního premiéra Borise Johnsona a připravovaný útok na londýnskou burzu cenných papírů. V lednu 2012 se Khan přiznal, že se zapojuje do přípravy teroristických činů.

Khana poslal soud na 16 let za mříže. Nakonec ho v polovině trestu propustili s tím, že už nepředstavuje žádné riziko. V prosinci 2018 za 20 podmínek opustil vězení, musel se ale účastnit deradikalizačních sezení. Jeden ze zdrojů tvrdí, že Khan „dělal vše, co mohl, aby vzbudil dojem, že se změnil“.

Piety za oběti útoku na London Bridge se zúčastnila řada muslimů (5. června 2017) Piety za oběti útoku na London Bridge se zúčastnila řada muslimů (5. června 2017) | Reuters

Jednou z podmínek stanovených soudem byl zákaz vstupu do Londýna. Na pátek ale dostal Khan výjimku, aby se mohl zúčastnit konference pro bývalé vězně. Místo toho se džihádista vyzbrojil dvěma dlouhými noži, oblékl si atrapu sebevražedné vesty a na London Bridge zaútočil. Jeho řádění zastavili až kolemjdoucí, kteří ho zpacifikovali, policie ho následně zastřelila. Dva lidé podlehli vážným zraněním, další tři jsou v nemocnici.

Premiér Johnson v reakci na útok řekl, že teroristé by si měli odpykat celý trest a ne se dostávat ven z vězení na podmínku.

 

krtek. ( 1. prosince 2019 18:51 )

nebude , on je sem Bureš nepustí, musel by se s nimi dělit o dotace

gemino ( 1. prosince 2019 13:41 )

Terorista se jmenuje Khan, starosta Londýna má také jméno Khan. Je všechno jenom náhoda?

sekebo ( 1. prosince 2019 13:41 )

A takové zrůdy to je jen otázka času.

dobryclovek ( 1. prosince 2019 12:13 )

dnešní tisk! rozhovor anglického novináře s matky a sirotky džihádistu!! malý spratek bez mrknuti oka prohlásil mi vás vyhla­díme!­!!Šroj­drová,­Peka­rová,­Richte­rová,­Farský­,Kalou­sek,50 jeblých sená­toru,­slunič­kářu,­500 šlapek prahy,piráti atd přečtěte si dobře tento rozhovor jaké zrudy nám chcete dodat jen aby jste měli dobrá koryta,platy! jste veš,hnuj rodiny ,občané, vás musí potrestat zaprodanci,křiváci za pár stříbrných prodáte i vlastní matku.pozor na arabistku Pekárovou.

Zobrazit celou diskusi