Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oprava Notre-Damu v ohrožení. „Drž hubu!“ řval na architekta šéf rekonstrukce

Autor: Darina Jíchová - 
16. listopadu 2019
19:30

Francouzská vláda se vložila do sporu o rekonstrukci Notre-Dame. Generál Jean-Louis Georgelin, který má obnovu historické dominanty Paříže na starost, dostal napomenutí poté, co se nepohodl s vrchním architektem Philippem Villeneuvem. Muži se pohádali kvůli úzké věžičce, tzv. sanktusníku, která se při ničivém dubnovém požáru zhroutila, informoval deník The Guardian.

Generál Georgelin si s architektem nebral servítky. „Drž hubu,“ měl podle svědků křičet na Villeneuveho. Tématem jejich sporu je podoba sanktusníku, nemůžou se dohodnout, zda mají zbudovat přesnou repliku věžičky, nebo zda ji zmodernizovat.

Generál a Macron chtějí modernizovat, architekt je pro repliku

„A co se týče hlavního architekta, už jsem mu několikrát vysvětlil, že by měl radši držet hubu,“ netajil se generál svým postojem vůči Villeneuvemu ani v parlamentu, kde se průběh rekonstrukce slavné katedrály tento týden probíral. „Respekt je základní hodnota francouzské společnosti a státní zaměstnanci by měli jít příkladem,“ napomenul Georgelina ministr kultury Franck Riester.

Rekonstrukci zničené Notre-Dame vložil do generálových rukou sám francouzský prezident Emmanuel Macron, oba muži se nechali slyšet, že by se nebránili tomu, kdyby katedrála dostala „moderní kabát“. Proti modernizaci se ale ostře staví Villeneuve, ten je toho názoru, že Notre-Dame musí být obnovena do svého původního stavu.

Stabilizace katedrály ještě není u konce

Generál Georgelin uvedl, že finální rozhodnutí o podobě Notre-Dame padne až v roce 2021, zároveň však potvrdil, že bude dodržen pětiletý harmonogram, který určil Macron. Podle mnohých expertů je to však nemožné, oprava podle nich zabere desetiletí. Naopak Villeneuve prohlásil, že termín může být dodržen, ale jen s replikou sanktusníku.

Kolem torza katedrály zůstává lešení a folie, Georgelin oznámil, že stále hrozí „určité nebezpečí zhroucení“. „Fáze stabilizace stavby stále není u konce, až bude dokončená, sundáme lešení,“ doplnil také, že zimní vichřice by mohly narušit křehkou statiku. „A jedna pozitivní zpráva, okolí katedrály už není zamořené olovem,“ pochlubil se Georgelin.

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

djaba ( 18. listopadu 2019 10:15 )

U nás shoří bouda a za pár dní mají žháře i s kanystrama a sirkama .

slecnadashwoodova ( 16. listopadu 2019 22:27 )

co do pekla maju nejaky makron a nejaky general kecat do toho ako ma byt zrekonstruovana katedrala??!! na to su snad architekti a historici a nie nejaky panak narcis a vygumovana hlava?!

..krakonos500 ( 16. listopadu 2019 22:26 )

Za 5 let se nedá udělat žádná oprava tohoto chrámu. Materiál, zaniklá řemesla atd. To teprve jim dojde a pak se budou vymlouvat.

prudentiacz ( 16. listopadu 2019 20:15 )

Lempli, lempli^2. To se jinak nedá napsat. Tak vzácné věci se musí opravovat ve zcela jiných režimech než je obvyklé. S propracovanými metodami kontrol atd. Prostě lempli.

Zobrazit celou diskusi