Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Opilec, rváč a psychopat: Profesor, který zabil krásnou milenku (†24), byl podle okolí šílený

Autor: Vladimír Blažek - 
13. listopadu 2019
05:02

Opilec, rváč, psychopat – tak mluví o Olegu Sokolovovi (63) ti, kdo ho znali. Podle jiných byl známý historik uhrančivý, inteligentní a měl šarm. Považoval se vrah krásné Anastasije Ješčenko (24) za převtělení Napoleona? Rozhodně se tak choval. O hrozném činu v ruských médiích promluvili kolegové z práce, studenti, přátelé a dokonce zoufalá matka vraha.  

„Koně, ženy, víno – to bylo jeho heslo,“ vzpomíná Fjodor Petrov, který se Sokolovem působil na jedné fakultě. Docent historie si uměl užívat – možná až příliš. A všeho se mu bohatě dostávalo. Žil jako jeho velký vzor Napoleon Bonaparte. Jako by podle svého okolí někdy ani nerozlišoval mezi sebou a velkým vojevůdcem. 

Úspěšný vrah

Byt Olega Sokolova byste našli na velmi dobré adrese – v historickém domě na břehu řeky Mojky v centru Petrohradu. Takové bydlení si může dovolit jen málokdo. Ruští vyšetřovatelé zveřejnili záběry z místa, kde se stala vražda. Kamera prochází místnostmi plnými drahých starožitností. Všemu vévodí uniforma samotného Napoleona Bonaparta. 

„Pracovala jsem ve filmové studiu Lenfilm, když tam tam Oleg Valerejvič působil jako konzultant jednoho z režisérů. Překvapila mě síla jeho osobnosti, rozsah jeho znalostí z historie, kultury a snaha učinit svět lepším,“ vzpomínala na setkání Margarita Karagodinová pro zpravodajský server MK.ru.

Sokolov byl charismatický úspěšný muž. Celosvětově je považovaný za jednoho z největších odborníků na Napoleona, možná dokonce za toho nejlepšího. Stal se členem vážených vědeckých organizací, v Rusku ho považují za zakladatele historických rekonstrukcí bitev a Francouzi jeho práci ocenili Řádem čestné legie. O vojenství v 17.–19. století napsal kolem 40 článků a monografií.

 

Temná tvář vědce

„To, co se stalo, mě nepřekvapuje. Sokolov rychle vybuchl a rval se. Všichni věděli, že když si oblékne uniformu, stává se agresivním. To, jak se ponořil do historie, bylo nezdravé. Když byl na rekonstrukci, jako by žil v 19. století,“ vzpomíná Sergej Lebeděnko, který profesora potkal na moha historických setkáních. 

A na fakultě jeho pověst byla také rozporuplná. O jeho profesionálních kvalitách nikdo nepochyboval, ale vycházet s ním lidsky bylo obtížné. Na jeho hodiny historie vzpomínala pro server Gazeta.ru Alina Ampelonskaja: „Na studenty křičel francouzské nadávky. Byla jsem v šoku! A pak jsem zjistila, že se takhle utrhuje často. Dokonce nechal násilím z posluchárny vyvést studenta, který mu dal nepohodlnou otázku.“ 

Od zkoušky Sokolov vyhazoval i za to, když student neocenil Napoleonovu genialitu. Polovina zkoušených tak musela na další termín a radši si vybrala jiného profesora. 

„Sokolov neznal při pití alkoholu žádné hranice, ničilo ho to. Pil klidně tři dny v kuse. Ve Španělsku mu dokonce zakázali účastnit se historických rekonstrukcí, protože v opilosti způsobil smrt koně. Naplnily se moje temné předpovědi,“ cituje MK.ru jednoho z účastníků historických rekonstrukcí. 

Úspěchy u žen

Navzdory své povaze a sklonům k pití o ženy Sokolov nikdy nouzi neměl, jeho charisma na ně působilo. Pro mnoho jeho přátel ale bylo tajemstvím, že byl rozvedený a měl děti. „Nevěděli jsme o žádné jeho manželce. On to pečlivě skrýval. Bylo to velké překvapení, když jsme zjistili, že má dvě děti,“ řekl Sokolovův přítel German Mojžes.

„Sokolov ji velmi miloval a ona milovala jeho,“ řekla pro News.rambler.ru rodinná přítelkyně Irina. Manželka mu už za jejich vztahu tolerovala řadu záletů a věděla i o pozdějším milostném románku s Anastasijí Ješčenko. Ostatně, docent se s milenkou ukazoval na veřejnosti velmi často. 

Podle přátel si Sokolov vždy vybíral ženy stejného typu – tedy štíhlé, velmi jemných rysů, působících až étericky. Je zajímavé srovnání tváře oběti s podobou Nataši Rostovové z filmu Vojna a Mír natočeného podle románu Lva Tolstého. 

Anastasije, nebo Nataša? Anastasije, nebo Nataša? | ARCHIV BLESKU

Kdo byla oběť?

Anastasija Ješčenko studovala historii a na vysoké škole zůstala jako aspirantka. Pocházela z dobré rodiny, její matka je podplukovnicí ministerstva vnitra. Podle okolí Anastasije a docent Sokolov působili jako šťastný pár. 

„Na veřejnosti se k ní Sokolov vždycky choval taktně a s úctou. Hrubostí jsem si nevšiml. Ti, kdo měli k Nastě blízko, říkali, že na dotaz, jak se jí vede, odpovídala, že je všechno v pořádku,“ říká Sergej Lebeděv. A Nastě se podle něj účast na bálech a jiných společenských událostech po boku uznávaného historika líbila. 

„Učarovala mi její grácie, její chování a sám sebe jsem se ptal: jak taková krasavice může žít s Olegem?“ vzpomíná jeden z účastníků společné akce ve Francii.

Matka vraha Ljudmila Sokolovová se médiím svěřila, že Nasťa byla velmi oddaná a pomáhala historikovi při práci. Ale špatně snášela jeho děti – prostě je neměla ráda. A to zřejmě nakonec vedlo až k vraždě. 

Jiní hovoří o žárlivosti. Sokolov totiž vedle sebe nesnesl nikoho jiného. „Stále se choval tak, jako by sám byl Napoleon. Pocit vlastní důležitosti z něj přímo sálal,“ řekla pro 5-tv.ru jedna z jeho bývalých žaček. 

Smrt krásné Nasti

Vyšetřovatelé zveřejnili i informace o vražedné zbrani. Byla to malorážná puška zkrácená tak, aby připomínala starou pistoli. Ráže .22 je málo výkonná a není považovaná za vhodnou například pro sebeobranu. Podle soudního jednání Nasťu zasáhly čtyři rány. Čerstvě otevřenou krabičku s patronami kriminalisté našli na místě činu. 

Vražedná zbraň Vražedná zbraň | Ruská policie

„Když jsem zmínil své děti, tak se rozběsnila. Řekl jsem, že sobotu a neděli chci strávit s dětmi. Popadl ji strašný vztek,“ popsal chvíle před vraždou u soudu Sokolov.

Druhý den ráno Sokolov odešel na fakultu a odpřednášel hodinu podle rozvrhu, nikdo si na jeho chování ničeho nevšiml. Ještě odpoledne u sebe doma hostil návštěvu. Tělo Nasti v tu dobu ještě leželo v jednom ze sousedních pokojů.

„Přineste mi brýle“

Oba Sokolovovi rodiče jsou ještě naživu. „Je to strašné. Je zločinec, udělal hroznou věc, se kterou se nemůžeme smířit. Vždy jsme od něj očekávali něco velkého,“ řekla ruským médiím matka vraha Ljudmila.

O vině Sokolova nikdo nepochybuje – dopadli ho s uříznutýma rukama oběti v batohu a sám se přiznal. Jeho právníci se uchýlili k jedinému možnému způsobu obhajoby – Sokolov jednal v záchvatu silného duševního rozrušení a žárlivosti. Z prosté vraždy by se tak stala vražda v afektu, za kterou se v Rusku vynášejí podstatně mírnější tresty. 

Video  Jakub Samek z Projektu Austerlitz k tragické události  - TV Blesk Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

„Sokolov je výjimečně vychytralý. Je to herec a vůbec ne hlupák. To, co my vidíme u soudu, to je jenom zástěrka,“ varuje v rozhovoru pro MK.ru jeho známý Sergej Mojžes. 

Sám historik u soudu působí naprosto zničeným dojmem. Uvědomil si, co udělal, nebo si vybral jen další roli? „Mám velkou prosbu: potřebuji brýle, potřebuji, aby mi povolili brýle. Bez nich nemohu číst. Jsem vědec, bez toho se zblázním,“ vzkázal z vazební věznice Sokolov.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině