Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Archeologové rozlouskli záhadu zmizelé ponorky: Po 77 letech ji našli na dně moře

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2019
06:37

Tým archeologů objevil na dně moře nedaleko břehů Malty vrak britské ponorky, jejíž zmizení během bojů za druhé světové války dosud zůstávalo záhadou. Badatelé po plavidlu s označením HMS Urge pátrali na žádost vnuka jeho posledního velitele. Věrohodnost nálezu údajně potvrdilo britské ministerstvo vnitra, napsala agentura Reuters.

HMS Urge za sebou měla několik úspěšných misí, když 27. dubna 1942 vyplouvala z Malty směrem k Egyptu. Společně s celou svojí flotilou byla stahována kvůli drtivému německému obléhání ostrova. K Alexandrii ale nikdy nedorazila, přičemž její osud byl dosud neznámý. Na palubě bylo přes 40 lidí včetně britského válečného zpravodaje.

Pátrání se v létě ujal tým podmořských archeologů z Maltské univerzity. Při zkoumání oblasti, která byla za války silně zaminována nacistickými jednotkami, zaznamenal sonar v hloubce 130 metrů asi tři kilometry od břehu objekt připomínající ponorku. Nález bojového plavidla potvrdil následný průzkum přístrojem na dálkové ovládání.

Ponorce chybí značná část přídě, jinak je ale vrak fantasticky zachovalý, řekl profesor Timmy Gambin, který univerzitní misi vedl. Badatelé uvedli, že jejich zjištění přezkoumalo britské ministerstvo vnitra, které potvrdilo, že nalezený vrak patří HMS Urge.

Tým archeologů objevil na dně moře nedaleko břehů Malty vrak britské ponorky, jejíž zmizení během bojů za druhé světové války dosud zůstávalo záhadou. Tým archeologů objevil na dně moře nedaleko břehů Malty vrak britské ponorky, jejíž zmizení během bojů za druhé světové války dosud zůstávalo záhadou. | Reuters

„Je vzpřímeně usazená na dně moře, velmi hrdě, a je nasměrovaná tak, jak určoval rozkaz o přesunu k Alexandrii,“ uvedl Gambin. „Poškození na přídi svědčí o velmi prudkém výbuchu... naznačuje, že plavidlo se potápělo velmi rychle a nikdo neměl šanci tuto tragédii přežít,“ dodal. Ponorku podle něj zasáhla mina, ještě když byla na hladině, krátce po nočním vyplutí od Malty.

HMS Urge patřila do desáté flotily britského královského námořnictva, která podnikla řadu úspěšných výpadů proti nepřátelským jednotkám ve Středozemním moři. Podle Reuters se na duben plánuje ceremoniál, při němž bude místo nálezu vraku prohlášeno za oficiální válečný hrob.

Zobrazit celou diskusi