Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vražda maltské novinářky (†53): Policie odmítla klíčové svědectví, tvrdí zpravodaj

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. října 2019
20:50

Vyšetřování vraždy maltské novinářky Daphne Caruanové Galiziové, ke které došlo v říjnu 2017, bylo nedůsledné. Tvrdí to zpravodaj Rady Evropy Pieter Omtzigt, který na to upozornil deník The Guardian. Vyjmenoval celý seznam věcí, u kterých podle něj maltští vyšetřovatelé pochybili. Domnívá se také, že „policie zamítla očividné důkazy a svědectví, které mohly vést k dopadení zodpovědných osob“. Ještě před měsícem maltská vláda pod mezinárodním tlakem slíbila, že umožní veřejné, nezávislé vyšetřování.

Z nastražení nálože do vozu Caruanové Galiziové byli obviněni tři muži – bratři Alfred a George Degiorgiovi a dále Vincent Muscat, který i přes stejné příjmení není příbuzný s premiérem Malty. Strůjce atentátu ale zůstává neznámý, stejně jako jeho motiv. „Jednotliví policisté se sice můžou snažit, ale celkový postoj policie i politiků k vyšetřování je nedostatečný a rozhodně nesplňuje slib premiéra, že nenechají kámen na kameni, dokud vraždu nevyřeší,“ prohlásil Omtzigt.

Fotky z místa smrti novinářky Daphne Caruanové Galiziové Fotky z místa smrti novinářky Daphne Caruanové Galiziové | Reuters

Omtzigt je rovněž nizozemským poslancem, funkci zpravodaje Rady Evropy získal loni, kdy mu byl rovněž přidělen případ Caruanové Galiziové. Bombový atentát, při kterém novinářka zemřela, je s největší pravděpodobností spojen s její prací, Malťanka psala hlavně o korupci v politice a vazbách politiků na mafii, byla rovněž velkou kritičkou maltského premiéra Josepha Muscata. Její vražda šokovala nejen Maltu, ale i celý svět. 

Jeden z obviněných výměnou za nižší trest nabídl informace

Omtzigt se domnívá, že vyšetřovatelé měli přistoupit na dohodu s Muscatem, který může mít informace o zadavateli vraždy. „Tohle mohl být potřebný krok vedoucí k dopadení strůjce vraždy, vše měli téměř naservírované na talíři a odmítli to,“ dal zpravodaj najevo svou nespokojenost s vyšetřováním.

O víkendu maltský tisk informoval o tom, že Muscat přece jen jedná s ministrem spravedlnosti a předsedajícím soudcem o snížení svého trestu výměnou za své svědectví, dosud on a další dva obvinění účast na vraždě odmítali. Právníci obviněného ale upozornili, že by se jejich klient po takové zprávě mohl ocitnout v nebezpečí, „ve vězení by mohl být napaden a umlčen“. Muž je držen ve stejném zařízení jako Degiorgiovi, jeho právníci vypověděli, že žije v neustálém strachu a odmítá jíst vězeňskou stravu.

Zpravodaj se bojí o život, vyhrožuje mu i premiér

Výhrůžkám čelí i Omtzigt, slovně ho napadl například i maltský premiér Joseph Muscat. Premiér se několikrát snažil o to, aby byl zpravodaj z vyšetřování odvolán. Nizozemec připustil, že se bojí o život, na radu nizozemské tajné služby dostal ochranku. Na Maltě ho hlídá skupinka agentů v civilu. Případ zavražděné novinářky není Omtzigtova první velká kauza, zabýval se například korupčním skandálem a podplácením evropských politiků ze strany ázerbájdžánské vlády.

Vyšetřovatelé upozornili na to, že Caruanová Galiziová měla nepřátele skoro ve všech kruzích, zasahovala do investigativní, politické i bulvární žurnalistiky. Jejím posledním tématem bylo praní špinavých peněz.

Zobrazit celou diskusi