Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vraždu Kuciaka (†27) si objednal Kočner: Policie ho obvinila

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
14. března 2019
13:05

Slovenští vyšetřovatelé obvinili kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera z loňské vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Na svých internetových stránkách o tom informují Hospodárske noviny, uvádí to i slovenská policie.

Kuciak byl se svojí snoubenkou Martinou Kušnírovou zavražděn loni v únoru u sebe doma. Motivem vraždy byla podle slovenské policie Kuciakova investigativní práce.

Podnikatel Kuciakovi vyhrožoval

Kontroverzní podnikatel Kočner byl jedním z lidí, kterým se novinář ve svých článcích často věnoval. Kočner žurnalistovi v telefonickém rozhovoru v roce 2017 vyhrožoval, že najde „špínu“ na něj a na jeho rodinu a získané informace zveřejní. Kvůli tomu se Kuciak obrátil na policii, ta však věc odložila. Kočner je v současnosti ve vazbě kvůli jinému případu

Slovenská prokuratura potvrdila obvinění podnikatele Kočnera z objednávky vraždy novináře Kuciaka. Již dříve byly v případu obviněny jiné čtyři osoby, ti zůstávají ve vazbě, kterou prokuratura doporučila prodloužit o 7 měsíců. Mezi zadrženými je podle dostupných informací také střelec, který kromě Kuciaka v jeho domě zavraždil i reportérovu přítelkyni.

Počet obviněných se může ještě rozšířit

Dnešní tiskové konference se zúčastnili dva prokurátoři úřadu speciální prokuratury, kteří dohlížejí na vyšetřování vraždy Kuciaka a Kušnírové a kteří si nepřáli zveřejnit své jméno. Stejně jako již v minulosti ani tentokráte novináři nesměli fotografovat nebo snímat jejich tváře.

Prokurátor nebyl schopen potvrdit nebo vytvrátit, zda je Kočner posledním objednavatelem Kuciakovy vraždy, nebo zda v případu figuruje ještě někdo další. Nevyloučil však, že počet obviněných bude rozšířen.

„Není vyloučeno, že obvinění může být vzneseno vůči dalším osobám,“ řekl prokurátor, který na vyšetřování případu dohlíží. Dodal, že obvinění vůči Kočnerovi v Kuciakově případu bylo vzneseno minulý týden.

Prokurátor uvedl, že Kočner a další zadržené osoby nejsou vyšetřováni jako organizovaná skupina. Dodal také, že nebylo potvrzeno, že se na novinářově vraždě podíleli Italové, o čemž se zpočátku spekulovalo.

Vražedná zbraň se ani po roce nenašla

Přítomní novináři se prokurátora ptali na vražednou zbraň. Zajímalo je hlavně to, jestli se ji podařilo vyšetřovatelům najít. Prokurátor oznámil, že ji nemají, ale vyšetřovatelé podle důkazního materiálu zjistili její typ i druh střeliva. Dodal, že zbraň i střelivo byly upravené, potvrdil, že vyšetřovatelé vědí i to, kdo zbraň sehnal a upravil.

Podle prokurátora vyšetřovatelé dosud v případu vyslechli 225 svědků. Kvůli obvinění Kočnera se vyšetřování vraždy Kuciaka a Kušnírové prodlouží nejméně o půl roku. Mezi obviněnými je i druhotná objednavatelka vraždy reportéra Alena Zsuzsová, kterou slovenská policie letos v lednu obvinila i z podílu na jiné úkladné vraždě.

Kočnerův vztah se zadrženou Alenou

Prokurátor se odmítl vyjádřit k otázce vztahu Kočnera s Alenou Zs„Mohlo by dojít ke zveřejnění informací, které zatím musí zůstat utajené,prohlásil prokurátor.

Prokurátor rovněž prohlásil, že Kočner je v současnosti v té nejpřísnější vazbě. Vysvětlil, že obvinění z vraždy nemá žádný vliv na důvody, pro které byl zadržen původně. Vyšetřován bude dál v obou případech.

 

Video  Slovenská policie podnikla razii v nemovitostech spojených s působením Mariána Kočnera.  - Policie SR
Video se připravuje ...

Limone ( 15. března 2019 02:01 )

Všem, kteří se na vraždě Kuciaka a jeho snoubenky podíleli, přeji doživotně příjemné posezeníčko v té nejpřísnější věznici.

illyria ( 14. března 2019 20:22 )

Blesk.cz má pravomocný rozsudek? Proč tvrdí v nadpisu, že si Kočner objednal vraždu?

antitupec ( 14. března 2019 19:20 )

Další dement. Když tě to nezajímá, proč to čteš. Ostatní zas nezajímá tvůj bezmozkový názor.

antitupec ( 14. března 2019 19:18 )

a na ponožky v sandálech. Podej si ruce s tobě rovnými trotly pitomik007, voorel a skočte pod vlak. Uleví se hodně lidem.

antitupec ( 14. března 2019 19:15 )

Československo zaplavují idioti typu pitomik007,unkiexl,voorel a pár dalších dementů. Do očí nikomu nic neřeknou, ale anonymně, to jsou borci největší. Ale nechme je, nic jiného hezkého v životě nezažili...

Zobrazit celou diskusi