Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rusko si duplo. Rada Evropy mu vrátila hlasovací právo. Ukrajina se bouří

Autor: ČTK - 
25. června 2019
10:50

Rada Evropy (RE) schválila vrácení hlasovacích práv Rusku, které o ně přišlo v roce 2014 po anexi ukrajinského Krymu. Server Deutsche Welle v úterý v této souvislosti upozornil, že Moskva hrozila odchodem z organizace. Důvodem k nynějšímu rozhodnutí rady byla také obava o stav lidských práv v Rusku.

Krok v pondělí pozdě večer schválilo Parlamentní shromáždění Rady Evropy, hlavní poradní orgán této mezinárodní organizace. Podle vydaného prohlášení bylo Rusku obnoveno právo „hlasovat, hovořit a být zastoupeno na shromáždění a v jeho orgánech“.

Ukrajina je nespokojená

Pro obnovení hlasovacích práv se vyslovilo 118 členů shromáždění, 62 bylo proti a deset se hlasování zdrželo. Rusko pohrozilo odchodem z Rady Evropy v případě, že mu bude zabráněno zúčastnit se středeční volby nového generálního tajemníka této organizace.

Šéf ukrajinské delegace Volodymyr Arjev řekl, že rozhodnutí vysílá „velmi špatnou zprávu“ do Moskvy a dalších zemí. „Dělejte si, co chcete, anektujte území jiné země, zabíjejte lidi, a přesto nic neztratíte,“ uvedl.

Odchod Ruska z RE by uškodil běžným Rusům

Odchod Ruska z Rady Evropy by znamenal, že se Rusové nebudou moci obracet na Evropský soud pro lidská práva coby poslední instanci, kde mohou napadnout rozhodnutí ruské justice. „Okamžitý dopad odchodu Ruska z rady by nepocítil Kreml, ale spíše ruští občané,“ uvedla v prohlášení loni v prosinci organizace na ochranu lidských práv nazvaná Nizozemský helsinský výbor (NHC). „Odchod Ruska z rady by Rusům odepřel ochranu a spravedlnost poskytovanou soudem a zhoršil by v zemi lidská práva.“

Agentura AP uvedla, že tribunál se sídlem ve Štrasburku se v posledních letech stal důležitým místem pro občany Ruska, kteří se nemohou domoci spravedlnosti doma kvůli korupci a vlivu vlády na soudní systém. Podle výroční zprávy štrasburského soudu za loňský rok se více než pětina případů, kterými se zabýval, týkala ruských občanů.

Taurus70 ( 25. června 2019 11:08 )

Fasisticka Ukrajinska verbez se bouri?Mouzou byt radi ze jsou radi kdyby Evropa vratila do mista bydliste jejich obcany tak poumiraji hlady,zajimave bude az jim Rusaci utahnou ropne kohoutky 💩💩💩💩💩

Zobrazit celou diskusi