Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

První žena ve vesmíru se ukázala na pohřbu kolegy. Jak se Valentina Těreškovová změnila?

Autor: blv - 
16. října 2019
05:30

Po několika letech v ústraní se první žena ve vesmíru, Valentina Těreškovová (82), objevila na veřejnosti. Ale byla to smutná událost, přišla se naposledy rozloučit se svým kolegou kosmonautem Alexejem Leonovem (†85), který měl v úterý pohřeb. 

Na pietní akt dorazila Těreškovová v modrém saku, s hvězdou hrdiny SSSR a s pánským doprovodem. Nad rakví totiž stála společně  s Thomasem P. Staffordem (89), velitelem americké vesmírné lodi Apollo 10. Dříve to pro něj byla rivalka v závodech dobývání kosmu, dnes se o ni opíral. 

Leonov i Těreškovová si připsali každý po jednom prvenství - on v roce 1965 jako první člověk vstoupil jen ve skafandru do vesmírného prostoru, ona se už o dva roky dříve stala první ženou v kosmu.

Leonov měl štěstí, že se do vesmíru ještě vrátil. A to v roce 1975, kdy se jako velitel lodi zúčastnil společného kosmického experimentu lodí Apollo ASTP a Sojuz 19 EPAS. Těreškovová už zůstala na zemi. Ukázalo se, že vesmírný let špatně snášela a sovětské vedení se také obávalo propagandistického debaklu v případě její smrti. 

Po dlouhé nemoci Leonov zemřel 11. října v Moskvě. V úterý ho pochovali na vojenském hřbitově ma moskevském předměstí Mytišči. Stal se třetím kosmonautem, který zde nalezl poslední odpočinek. Vedle něj spočívá Alexej Gubarev (†83), s nímž byl ve vesmíru československý kosmonaut Vladimír Remek, a také Viktor Gorbatko (†85).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině