Pro Newyorčana Antoina Faddoula to byla vůbec první cesta do Prahy a velmi si město užíval. Jeho poznámkový blok však nezaplnily dojmy z naší metropole, ale náčrtky a poznámky ke všemožným vesmírným domům. Antoine měl odjakživa v lásce vesmír a živě se zajímal o astronomii a techniku. Nakonec ale vystudoval architekturu a pomáhá s developerskými projekty.

Vesmírné domy

Své lásky k universu se nevzdal a dnes patří k několika desítkám architektů, kteří se zabývají obytnými objekty ve vesmíru. „Pro navrhování vesmírných objektů potřebujete hodně znalostí z různých oborů. Musíte vědět, jak správně položit trubky, vést elektřinu, jak fungují motory, ventilace. Zkrátka všechno,“ prozrazuje o nově se rozvíjející architektuře.

Klíčem k vesmírné architektuře není podle Faddoula vůbec vzhled, ale hlavně funkčnost. Rozhodující je, k čemu má objekt sloužit a kde má být umístěný. Bydlení musí splnit spoustu faktorů, aby jeho obyvatelé přežili. „Čím dál cestuje člověk, tím víc toho s sebou potřebuje. Na Měsíc si proto toho povezete výrazně méně, než na cestu na Mars. Kdybyste si vzal všechny věci a zásoby, co na rudé planetě potřebujete, raketa bude tak plná, že ani neodstartuje,“ říká s nadsázkou vesmírný architekt. Vyřešit to lze tak, že se dopředu pošlou nějaké zásoby a jídlo se bude na Marsu pěstovat.

Na Měsíc za 10 let

Podle Antoine Faddoula nejsou lidé ještě schopní vytvořit zástavbu na Marsu. S Měsícem je ale optimističtější. Před pěti lety navrhl projekt Luna Castra. „Za 10 let bychom byli schopni posílat lidi na Měsíc, kde by žili v objektech podobných stanům. Amatérští kosmonauti by zde mohli chodit na hiking, běhat, kempovat. Kdyby se zde zrodil nový sport, který by podporovaly soukromé firmy, mohlo by se vše urychlit díky investicím do vědy a rozvoje. Od 60. a 70. let se do rozvoje kosmonautiky příliš neinvestovalo a tohle by mohlo pomoci,“ říká o svém ambiciózním projektu architekt.

Právě příchod soukromých investorů je podle něj naprosto zásadní. Jeden experiment, ve kterém lidé žijí v objektech simulujících podmínky jako na Marsu, je podle něj málo. Přesto zůstává fanoušek sci-fi pozitivně naladěný. „Nacházíme se vlastně v dobrém období, kdy vesmírné projekty neřídí pouze vlády, ale ovlivňují je také soukromé firmy. Technologie se totiž velmi rychle rozvíjí, což může pomoci vesmírnému cestování. Jen se podívejte na mobil, který máte na stole. A vzpomeňte si, jak vypadal před deseti lety,“ směje se vizionář Antoine Faddoul.

Fotogalerie
9 fotografií